Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
09/04/2024 u 22:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sud u Arizoni ocijenio validnom gotovo potpunu zabranu abortusa

Najviši sud u američkoj saveznoj državi Arizoni odlučio je danas da je validan zakon iz 1864. godine kojim se gotovo potpuno zabranjuje abrotus, što je simbolična odluka sa važnim izbornim implikacijama u toj ključnoj državi, nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora u SAD.

Taj zakon zabranjuje svaki abortus od momenta začeća, osim ako je život majke ugrožen. Silovanje ili incest se ne smatraju vjerodostojnim izuzecima, prenose agencije.

Ovom odlukom ta tema postaje centralna u jednoj od saveznih američkih država koje su ključne za odlučivanje na izborima u novembru oko toga ko će biti sljedeći predsjednik i ko će imati većinu u Senatu.

Demokrate su odmah osudile odluku, kriveći bivšeg predsjednika Donalda Trampa za raniju odluku Vrhovnog suda SAD, kojim je ukinuto pravo na abortus na federalnom nivou i dozvoljeno da odluku o tome donose pojedinačne savezne države, kao što je Arizona.

Tramp definitivno odbio da podrži ograničenja abortusa na federalnom nivou u SAD

Za vrijeme svog predsjedničkog mandata Tramp je preoblikovao sastav Vrhovnog suda SAD, jer je tada imenovao troje konzervativnih sudija.

Generalna tužiteljka Arizone, demokrata Kris Majers je izjavila da njena kancelarija ne namjerava da sprovodi taj zakon za koji je rekla da predstavlja „mrlju“ na tu državu.

Ovom odlukom se daje Arizoni najstroži zakon o abortusu od šest vodećih saveznih država koje se smatraju neopredjeljenim i gdje će se vjerovatno odlučivati o sljedećem predsjedniku.

Ostale takve države su Džordžija, Nevada, Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija, koje sve trenutno imaju malo blaže zakone o abortusu od Arizone.

Predsjednik SAD Džo Bajden je stavio prava na abortus u centar svoje kampanje, kao što je i demokratski kandidat za Senat Ruben Galego. Bajden je osudio danas odluku suda u Arizoni kao „svirepi zakon“.

Kritikujući još ekstremniju i opasniju zabranu abortusa američki predsjednik je ocijenio da je odluka suda u toj zapadnoameričkoj državi, rezultat republikanskih članova Kongresa koji su „riješeni da oduzmu ženama njihovu slobodu“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 10:12