/ - FOTO: UNSPLASH - ILUSTRACIJA, VOJNIK, RAT, SPECIJALAC
16/03/2024 u 16:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sukob na granici s Avganistanom: Napadnut vojnu punkt, ima mrtvih

Sedam pakistanskih vojnika i šest napadača je danas poginulo na sjeverozapadu Pakistana u napadu na vojni kontrolni punkt, objavila je vojska.

Šest napadača napalo je bezbjednosni punkt rano jutros kod Mir Alija u okrugu Severni Vaziristan blizu granice sa Avganistanom.

Posle prvobitnog neuspelog pokušaja izveli su napad automobilom-bombom, a zatim i više samoubilačkih napada, prenosi B92.

Pakistan se mjesecima, pogotovo od povratka talibana na vlast u Avganistanu u avgustu 2021. godine, bori s pogoršanjem bezbjednosti posebno u pograničnim oblastima.

Islamabad smatra da su neki od tih napada planirani sa avganistanskog tla gde napadači imaju utočišta, što Kabul demantuje.

Većinu napada sprovode pakistanski talibani Tehrek e Taliban (TTP) grupa koja je odvojena od avganistnskih talibana, ali koja slijedi istu islamističku ideologiju.

Sjeverni Vaziristan jedna je od bivših poluautonomnih plemenskih zona na sjeverozapadu Pakistana gdje je pakistanska vojska sprovela mnoge operacije protiv pobunjenika povezanih s mrežom Al Kaide i s talibanima posle invazije Avganistana od strane SAD i njihovih NATO saveznika 2001. godine.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:40