Sjedište SZO / - (Foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI)
22/10/2023 u 13:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

SZO: Ugroženo 130 prijevremeno rođenih beba u Gazi, ljekari liječe one koji imaju veće šanse

Bolnice u Gazi su prepune ranjenih u ratu između Izraela i Hamasa izazvanog iznenadnim napadima militanata na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra

Najmanje 130 prijevremeno rođenih beba je u “velikoj opasnosti” zbog nestašice goriva u bolnicama u pojasu Gaze, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Bebe su u šest neonatalnih jedinica, navela je organizacija Medicinska pomoć za Palestince, a ljekari upozoravaju da im prijeti neposredna opasnost ako gorivo ne stigne uskoro do bolnica, prenosi N1.

SZO je u saopštenju za AP pozvala na „hitan i održivi“ pristup gorivu u Gazi kako bi se omogućilo da rade zdravstvene ustanove.

Melani Vard, izvršna direktorka organizacije za pomoć, pozvala je svjetske lidere da izvrše pritisak na Izrael da se dopusti isporuka goriva u Gazu.

- Svijet ne može jednostavno da gleda dok se bebe ubijaju opsadom Gaze. Ako se nešto ne preduzme to je smrtna kazna za te bebe, rekla je Melani Vard.

Bolnice u Gazi su prepune ranjenih u ratu između Izraela i Hamasa izazvanog iznenadnim napadima militanata na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra.

Doktor Gasan Abu Sita, koji radi sa organizacijom Ljekari bez granica, rekao je da generatori u bolnicima prestaju da rade sve češće i da nedostaju zavoji i ljekovi, pored ostalog.

On je u izjavi za AP podsjetio da je oko 14.000 pacijenata teško ranjeno.

Ozbiljan nedostatak opreme, uključujući respiratore, primorava ljekare da liječe one čiji se životi sigurno mogu spasiti, a ne ozbiljne slučajeve kojima je potrebna kompleksna briga, rekao je doktor Muhamed Kandil koji radi u bolnici Naser u Kan Junisu.

Mnoga odjeljenja u bolnici su u mraku jer se struja štedi samo za odjeljenja u kojima su teški pacijenti.

SZO je saopštila da je Ministarstvo zdravlja u Gazi objavilo da je dnevna potrošnja medicinskih zaliha u ratu jednaka mjesečnoj prije rata.

Kako je navedeno, neposredna katastrofa javnog zdravlja prijeti u Gazi gdje je stanovništvo masovno raseljeno, gdje su skloništa puna i vodovod i kanalizacija oštećeni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 16:40