FOTO: sina drakhshani Available for hire - iran, zastava, ilustracija / - UNSPLASH
01/03/2024 u 09:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Iranu danas parlamentarni izbori

U Iranu se održavaju parlamentarni izbori za koje se očekuje da će biti test popularnosti vjerskog rukovodstva, usred rastućeg nezadovoljstva zbog političke, socijalne i ekonomske krize

Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei bio je jedan od prvih glasača, prenosi Arab njuz.

On je pozvao građane da glasaju što je prije moguće, navodeći da "i prijatelji i neprijatelji Irana posmatraju izlaznost".

Preliminarni rezultati iranskih izbora očekuju se sjutra.

Rojters je naveo da će glasanje biti prvo mjerilo podrške Iranaca Hamneiju posle antivladinih protesta 2022. i prošle godine, koji su doveli do najvećih nemira od Islamske revolucije 1979. godine.

Uz parlamentarne izbore, biraće se i 88 članova religioznog tijela pod imenom Skupština stručnjaka, čiji je zadatak da imenuje ili smijeni vrhovnog poglavara.

Očekuje se da će u parlamentu većinu zadržati najveća tvrdolinijska grupa, koju čine bivši članovi elitne Revolucionarne garde i povezana Basidž milicija, kao i drugi političari lojalni Hamneiju.

Rekordan broj od više od 15 hiljada kandidata na parlamentarnim izborima prošli su ispitivanje Savjeta čuvara, što je skoro 75 odsto od ukupnog broja kandidata koji su se prvobitno registrovali za izbore, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Irana.

Savjet je tvrdolinijski organ sveštenika i pravnika koji procjenjuju privrženost islamu, vjerovanje u sistem vjerskih zakona i u Islamsku republiku.

Bivšem predsjedniku Hasanu Rohaniju Savjet čuvara zabranio je da se kandiduje.

Reformisti, kojima je učešće u politici zabranjeno nakon što su osporili ponovni izbor tvrdolinijskog predsjednika 2009. godine, nijesu podržali nijednu listu kandidata za parlament.

Proreformski kandidati, koji zahtijevaju postepene promjene u Islamskoj republici, suočili su se sa diskvalifikacijama na parlamentarnim izborima 2020. godine.

Posle godina neuspješnih pokušaja da povećaju političke i društvene slobode, njihovu agendu demonstranti su odbacili kao neadekvatnu 2022. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:39