Sukobi u Sudanu sve intenzivniji / - RTS
09/02/2024 u 15:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Sudanu raseljeno četiri miliona djece

Sudan je od aprila prošle godine godine opterećen borbama između vojske, koju predvodi general Abdel Fattah al-Burhan, šef vladajućeg Suverenog vijeća zemlje, i paravojnih Snaga za brzu podršku

U Sudanu, opterećenom borbama između vojske i paravojnih snaga, raseljeno je četiri miliona djece, kazao je portparol UNICEF-a Džejms Elder, navodeći da je to najveći slučaj raseljavanja djece u svijetu.

On je na konferenciji za novinare u Kancelariji Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi istakao da se situacija pogoršala od aprila prošle godine, kada su počeli sukobi u Sudanu, prenose agencije.

- Najveći slučaj raseljavanja djece u svijetu dogodio se u Sudanu. Četiri miliona djece je raseljeno. To znači da se dnevno raseli 13 hiljada - istakao je Elder.

On je naveo da zbog sukoba u Sudanu nema sigurnosti, kao i da je više od 700 hiljada djece suočeno s najopasnijom situacijom pothranjenosti.

Elder je naglasio da dvije trećine stanovništva u Sudanu nema pristup osnovnim zdravstvenim uslugama.

- Ovo je onda rat koji uništava zdravstvene i prehrambene sisteme. Ovo je rat koji uništava koncept poštovanja zakona rata i ubija ljude - rekao je Elder.

Sudan je od aprila prošle godine godine opterećen borbama između vojske, koju predvodi general Abdel Fattah al-Burhan, šef vladajućeg Suverenog vijeća zemlje, i paravojnih Snaga za brzu podršku.

Nekoliko sporazuma o prekidu vatre uz saudijsko i američko posredovanje nije uspjelo da okonča nasilje.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. april 2024 11:31