Ilustracija / - FOTO: UKRAINIANWORLDCONGRESS.ORG
06/12/2023 u 23:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ubijena dva Ukrajinca optužena za saradnju s ruskim vlastima

Kiva je bio poznat po proruskom stavu. Sud u Lavovu na zapadu Ukrajine osudio ga je prošlog mjeseca u odsustvu na 14 godina zatvora pošto ga je proglasio krivim za veleizdaju

Dvojica Ukrajinaca optužena za saradnju s ruskim vlastima su ubijena – jedan blizu Moskve, a drugi u eksploziji automobila bombe u dijelu ukrajinskog regiona Lugansk koji je okupirala Rusija.

Izvori za ukrajinskih bezbjednosnih agencija rekli su za RSE da je Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) "likvidirala" bivšeg ukrajinskog poslanika Ilju Kivu u specijalnoj operaciji.

U izvještajima medija u Rusiji ranije je rečeno da je Kiva pronađen mrtva u blizini Moskve, prenijela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Kiva je bio poznat po proruskom stavu. Sud u Lavovu na zapadu Ukrajine osudio ga je prošlog mjeseca u odsustvu na 14 godina zatvora pošto ga je proglasio krivim za veleizdaju.

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Kiva se preselio u Rusiju, gdje je učestvovao u televizijskim prokremljskim emisijama i diskusijama za okruglim stolom.

Smrt Oleha Popova, bivšeg de fakto poslanika u dijelu ukrajinske oblasti Lugansk koju je okupirala Rusija, takođe je prijavljena danas, Popov je ubijen u eksploziji naprave koja je detonirana u njegovom automobilu u gradu Lugansk.

Ruski Istražni komitet je saopštio da je pokrenuo istragu o smrti Popova.

Popov je bio na čelu komiteta za državnu bezbjednost i odbranu, agencije za sprovođenje zakona, pravosudni sistem i zaštitu ljudskih i građanskih prava. Taj komitet je osnovala ruska vlada.

Jurij Jorov, poslanik de fakto parlamenta u Lugansku, rekao je da je u septembru 2022. godine izvršen atentat na Popova za koji je naveo da ga je organizovala SBU, prenijela je agencija Interfaks.

Nekoliko ukrajinskih državljana optuženih za saradnju sa okupacionim ruskim vlastima bilo je na meti poslednjih godina, a neki od njih su ubijeni.

De fakto poslanik regionalne skupštine u Lugansku koju je postavila Rusija, Mihajlo Filiponenko, ubijen je prošlog mjeseca u eksploziji bombe u automobilu. Odgovornost je preuzela glavna obavještajna uprava Ukrajine.

Rusija je optužila ukrajinske specijalne službe za organizovanje atentata. Kijev rijetko preuzima odgovornost za napade.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:56