Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
30/04/2023 u 17:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukrajinski diplomata: Kina slijedi svoje interese, ali bi mogla da donese mir

Vjerujem da je pravedno, mirno rješenje i prekid neprijateljstava više u interesu Pekinga nego što je ovaj ogroman, beskrajni zemljotres (rat između Moskve i Kijeva) u interesu cjelokupnog svjetskog poretka, rekao je Melnik

Zamjenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrij Melnik izjavio je u nedjelju da Kina slijedi svoje interese, ali da bi svojim posredničkim naporima između Kijeva i Moskve mogla donijeti mir u rusko-ukrajinski rat.

„Kinezi, naravno, slijede svoje interese. Ali vjerujem da je pravedno, mirno rješenje i prekid neprijateljstava više u interesu Pekinga nego što je ovaj ogroman, beskrajni zemljotres (rat između Moskve i Kijeva) u interesu cjelokupnog svjetskog poretka“, rekao je Melnik u intervju njemačkom listu „Berliner Morgenpost”.

Ideja da Kina donese mir Ukrajini „nije nerealna“, rekao je Melnik, napominjući da je nedavni telefonski razgovor između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga bio „veliki korak naprijed“ u jačanju bilateralnih veza i okončanju rat sa Rusijom.

„Naravno, kineski pogled na ovo može biti drugačiji od našeg. Za Kijev je sine kua non povlačenje svih ruskih trupa sa okupiranih teritorija. Đavo je u detaljima, pa smo uzbuđeni da vidimo šta će donijeti specijalni izaslanik Kine, koji će nam se uskoro pridružiti“, rekao je Melnik.

Zelenski i Si održali su telefonski razgovor prošle srijede, prvi put od početka rata između Rusije i Ukrajine, tokom kojeg je Si rekao da će Kina poslati specijalnog predstavnika u zemlju.

Kasnije u toku dana, Zelenski je imenovao Pavla Rjabikina za ambasadora Kijeva u Pekingu, navodi se u saopštenju ukrajinskog predsjedništva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 23:31