/ - PHOTO BY SARA KURFEß ON UNSPLASH, ILUSTRACIJA
09/06/2022 u 10:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УН: Украјински рат изазвао највећи пораст трошкова живота у генерацији

Тренутна прехрамбена криза могла би се брзо претворити у прехрамбену катастрофу глобалних размјера

Руска инвазија на Украјину једна је од глобалних криза које су изазвале највећи пораст трошкова живота у једној генерацији, рекао је УН преноси Index.hr.

Главни представник  УН-а Антонио Гутереш рекао је да се свијет суочава с "новом стварношћу" три мјесеца од почетка украјинскога рата, који појачава посљедице климатских промјена, ковида-19 и кризе неједнакости у свијету.

Око 1.6 милијарди људи у 94 државе тешко је изложено најмање једној димензији кризе, према најновијем извјештају Глобалне групе за одговор на кризе (ГЦРГ) о украјинској кризи.

-За људе широм свијета рат, заједно с другим кризама, пријети да ће покренути невиђени вал глади и сиромаштва, остављајући друштвени и економски хаос за собом- рекао је Гутереш на конференцији за новинаре представљајући извјештај.

Ниједна земља неће остати нетакнута кризом због трошкова живота, рекао је. Људи широм свијета суочиће се с глађу и трошкови енергије ће нагло порасти, док ће се приходи многих радника смањити.

У задње двије године удвостручио се број људи којима је снабдијевање храном угрожено, рекао је.

-Тренутна прехрамбена криза могла би се брзо претворити у прехрамбену катастрофу глобалних размјера 2023.", упозорио је главни представник УН-а Гутереш.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 08:30