Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
20/05/2024 u 07:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji

Arbitražni sud Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti u petak je zaplijenio imovinu i račune podružnica UniCredit banke u Rusiji u vrijednosti od 462,6 miliona eura.

Kako proizlazi iz sudskog spisa, ova odluka donesena je na osnovu tužbe firme za upravljanje projektima Ruskimaljans, prenosi Politika, pozivajući se na Kommersant.

Pljenidbom su izrečene vrijednosne papire u vlasništvu banaka UniCredit AG i UniCredit AD (sa sjedištem u Minhenu), te nekretnine i novčana sredstva na svim bankovnim računima otvorenim na ime tih kreditnih institucija, prenosi SEEbiz.

Ruskimalyans je podnio tužbu protiv UniCredit banke u avgustu prošle godine tražeći isplatu 45,7 milijardi rubalja odnosno oko 463 miliona eura po bankovnim jamstvima prema ugovoru s njemačkom inženjerskom firmom Linde.

Prije toga kompanija je podnijela zahtjeve protiv još dvije njemačke banke - Deutsche Bank i Commerzbank, a iznos potraživanja bio je 24 milijarde rubalja odnosno 242 miliona eura i devet milijardi rubalja odnosno 91 milion eura.

Njemačke banke bile su jamci posla između Ruskimaljansa i Lindea, bivšeg izvođača radova na projektovanju, nabavci opreme i izgradnji kompleksa za preradu gasa u gradu Ust-Luga u blizini Sankt Peterburga.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:54