Bijela kuća / - SHUTTERSTOCK
04/12/2023 u 17:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Upozorenje Bijele kuće: SAD će do kraja godine ostati bez novca za pomoć Ukrajini

Ovo nije problem za narednu godinu. Sada je vrijeme da se pomogne demokratskoj Ukrajini da se bori protiv ruske agresije. Vrijeme je da Kongres reaguje, upozorila je direktorka za budžet Bijele kuće

Bijela kuća upozorila je da će Sjedinjene Američke Države do kraja godine ostati bez resursa za pomoć Ukrajini, ako Kongres ne reaguje, piše Glas Amerike.

- Ovo nije problem za narednu godinu. Sada je vrijeme da se pomogne demokratskoj Ukrajini da se bori protiv ruske agresije. Vrijeme je da Kongres reaguje, upozorila je direktorka za budžet Bijele kuće Šalanda Jang u pismu liderima Predstavničkog doma i Senata, piše Glas Amerike.

Jang je navela da je iskorišćeno gotovo svih 111 milijardi dolara izdvojenih za pomoć Ukrajini. Najveći dio potrošen je na vojnu pomoć, dok je ostatak izdvojen za ekonomsku i humanitarnu podršku.

Jang je rekla da je Vašington već ostao bez novca za pomoć ukrajinskoj ekonomiji i naglasila da ako „ukrajinska ekonomija doživi kolaps, neće moći da se bore“.

- Bez novca smo i gotovo smo ostali bez vremena, napisala je Jang.

Administracija predsjednika Džozefa Bajdena traži od Kongresa da odobri paket pomoći za Ukrajinu, Izrael i druge potrebe od 106 milijardi dolara, a za Ukrajinu je predviđena 61 milijarda.

Predlogu se protive neki republikanci u donjem domu Kongresa, koji dovode u pitanje dodatnu pomoć Kijevu i uslovljavaju podršku usvajanjem bezbjednosnih mjera na granici Amerike i Meksika.

Predstavnički dom usvojio je predlog zakona o pomoći Izraelu, dok se ta zemlja bori protiv Hamasa u Gazi, ali Bijela kuća insistira na tome da se usvoje svi prioriteti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. februar 2024 23:01