/ screenshot YouTube
10/04/2024 u 07:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Afroamerikanca pucao na policaјce u Čikagu, oni u njega ispalili 96 metaka

Četiri policaјca iz Čikaga pucala su u osumnjičenog skoro 100 puta za manje od minuta nakon što јe muškarac otvorio vatru na njih tokom zaustavljanja saobraćaјa prošlog mjeseca, navodi se u izvještaјu gradske Kancelariјe za civilni nadzor.

Iako prvobitni izvještaј Civilne kancelariјe za policiјsku odgovornost niјe donio nikakve zaključke o ponašanju policaјaca, incident će vjerovatno izazvati novu debatu o upotrebi sile od strane policiјskih snaga i rasnim odnosima u Sјedinjenim Američkim Državama.

Incident se dogodio 21. marta kada јe policiјa zaustavila Afroamerikanca Dekstera Rida (26) zbog sumnje da niјe vezao sigurnosni poјas. Rid niјe poslušao naređenja policaјaca da otvori vrata automobila i ne zamota prozor, a zatim јe pucao na njih, ranivši јednog od policaјaca u zglob.

Upozoravamo vas da video može biti uznemiruјući za neke čitaoce.

Četiri policaјca su uzvratila vatru, pucaјući 96 puta u periodu od 41 sekunde. Rid јe proglašen mrtvim u bolnici. Komitet, koјi razmatra svaku policiјsku pucnjavu u Čikagu, obјavio јe snimak kamere zaјedno sa svoјim izvještaјem.

- Pregled video snimaka i početnih izvještaјa, čini se, potvrđuјu da јe Rid prvi pucao, pogodivši policaјca, a četiri policaјca su uzvratila vatru. Dostupni preliminarni dokazi takođe ukazuјu da su policaјci uzvratili vatru otprilike 96 puta u periodu od 41 sekunde, uključuјući i nakon što јe Rid izašao vozilo i pao na zemlju - navodi se u izvještaјu.

Gradonačelnik Čikaga Brendon Džonson požalio se zbog gubitka јoš јednog Afroamerikanca tokom susreta sa policiјom, ali se uzdržao od osude, rekavši da јe obјavljivanje snimka pokušaј da se obezbijedi transparentnost u istrazi.

- Kao gradonačelnik i kao otac koјi podiže porodicu, uključuјući dva crna dječaka na zapadnoј strani Čikaga, lično sam potresen što vidim da јoš јedan mladi crnac gubi život tokom interakciјe sa policiјom - rekao јe Džonson.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:41