/ - FOTO: UNSPLASH - TETIANA GRYPACHEVSKA, VULKAN, LAVA, ILUSTRACIJA
08/02/2024 u 17:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Ponovo erumpirao vulkan na Islandu, lava oštetila vodene cijevi

Civilna zaštita je zatražila od domaćinstava i kompanija da štedljivo postupaju s električnom energijom

Vulkan na jugozapadu Islanda erumpirao je danas treći put od decembra, izbacujući lavu do 80 metara u vis, poremetivši tako svakodnevni život na poluotoku Reykjanes, prenosi Avaz.ba.

Vodopadii žarko narandžastog otopljenog stijenja izbijaju iz pukotina na zemlji, a lava je već prešla ceste kod Plave lagune, luksuznog geotermalnog lječilišta koje je zbog erupcije zatvoreno.

Lava je oštetila i termalne vodene cijevi u području južno od glavnog grada i poremetila opskrbu toplom vodom za 20.000 ljudi. Uspostavljanje snabdijevanja toplom vodom putem pomoćnog cjevovoda mogla bi potrajati danima. Civilna zaštita je zatražila od domaćinstava i kompanija da štedljivo postupaju s električnom energijom.

Rijeka lave je trenutno samo kilometar od geotermalne elektrane Svartsengi, rekla je Rikke Pedersen, voditeljica Nordijskog vulkanološkog istraživačkog centra u Reykjaviku.

Vulkanske erupcije na poluotoku Reykjanes su tzv. pukotinske erupcije koje nastaju kada niskoviskozna lava izlazi iz pukotina u Zemlji u dužini nekoliko desetaka kilometara.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
LAVAVULKANISLAND
29. april 2024 04:19