Novi grad Egipat / - FOTO: PRT SC/YT
26/02/2024 u 09:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) U Egiptu niče novi grad vrijedan 35 milijardi dolara

Grad Ras el-Hekma gradiće se na sjeverozapadnoj obali države i biće novi masivni, urbani, poslovni i turistički centar Egipta

Egipatski zvaničnici potpisali su u istorijski ugovor s predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koji će omogućiti izgradnju novog grada za 35 milijardi dolara.

Grad Ras el-Hekma gradiće se na sjeverozapadnoj obali države i biće novi masivni, urbani, poslovni i turistički centar Egipta, prenosi Klix.ba.

- Projekat zapadno od Aleksandrije implementiraće kompanije koje su u vlasništvu Vlade Abu Dabija. Neposredne direktne strane investicije pomoći će Egiptu da prevaziđe trenutnu krizu valute - rekao je premijer Egipta, Mustafa Madbuli.

Takođe, naglašeno je kako se očekuje da će investicije Emirata tokom realizacije projekta dostići minimalno 150 milijardi dolara.

Kako su istakli zvaničnici, projekat novog grada obuhvataće stambene četvrti, prestižne međunarodne hotele, turistička naselja, prostore za zabavu i uslužne objekte, te centralni poslovni kvart koji će privući globalne kompanije.

- Projekat bi takođe uključivao veliku marinu za turističke jahte i brodove. Očekujemo da će novi grad privući osam miliona turista u Egipat - rekao je Madbouli.

Emirati i Egipat su kroz ovaj sporazum dogovorili i razvoj međunarodnog aerodroma, koji bi trebalo da se nalazi južno od grada.

- Egipat će dobiti direktno 24 milijarde dolara u dvije rate od ukupnog iznosa u početnoj investiciji od 35 milijardi dolara. U međuvremenu, UAE će se odreći svojih 11 milijardi dolara stranih depozita u Centralnoj banci Egipta. Taj korak će smanjiti vanjski dug države - zaključio je Madbuli.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:19