Rat u Gazi / - EPA
28/04/2024 u 21:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Visoki katarski zvaničnik poziva Izrael i Hamas da se ozbiljnije posvete pregovorima o primirju

Visoki katarski zvaničnik je danas pozvao Izrael i Hamas da pokažu "više posvećenosti i ozbiljnosti" u pregovorima o primirju, u vrijeme kada raste pritisak na obje strane da se sklopi sporazum kojim bi se oslobodili izraelski taoci i prekinuo skoro sedam mjeseci dugi rat u Gazi.

U interjvju izraelskom dnevnom listu Harec i javnom servisu Kan, portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Madžed al-Ansari je izrazio razočarenje Hamasom i Izraelom, rekavši da su donosili svoje odluke na osnovu političkih interesa, a ne na dobrobit civila.

On nije otkrio detalje o trenutnom stanju pregovora, osim što je rekao da su „praktično prekinuti“ i da su „obje strane ukorijenjene na svojim pozicijama“. „Ako postoji obnovljeni osjećaj posvećenosti obje strane, ja sam siguran da možemo postići dogovor“, dodao je on, prenijeli su regionali mediji.

Katar, u kojem se nalazi Hamasov štab, je ključni posrednik tokom rata između Izraela i Hamasa. Zajedno sa SAD i Egiptom, Katar je bio ključan u pregovorima o kratkom prekidu borbi u novembru, što je dovelo do oslobađanja desetina talaca.

(UŽIVO) Izraelska vojska: Uništen vojni kompleks Hezbolaha u južnom Libanu

Od tada se vode brojne runde pregovora, ali nijedna nije dovela do dodatnog primirja.

U znak svog nezadovoljstva, Katar je prošle nedelje saopštio da preispituje ulogu posrednika u pregovorima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 03:09