/ - РТС
25/08/2022 u 21:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zabrana abortusa od danas u još tri američke države

Potonji, sastavljen od šest konzervativnih sudija od devet, 24. avgusta je ukinuo ustavno pravo na abortus koje je gotovo 50 godina bilo na snazi i vratio je svakoj državi nadlježnost u donošenju zakona o tom pitanju

Zakon o zabrani pobačaja stupio je danas na snagu u još tri američke države, dodatno ograničavajući pristup abortusu u Sjedinjenim Državama, dva mjeseca nakon istorijske odluke Vrhovnog suda da ukine to pravo.

The Washington Post piše da je sada 21 milionu žena zabranjen abortus ili mu je pristup znatno ograničen u najmanje 13 država.

Privremene zabrane u Tenesiju, Teksasu i Idahu

Tenesi, Teksas i Ajdaho, gdje su na vlasti republikanci, pridružili su se drugim državama koje su donijele privremene zabrane predviđajući odluku Vrhovnog suda

Potonji, sastavljen od šest konzervativnih sudija od devet, 24. avgusta je ukinuo ustavno pravo na abortus koje je gotovo 50 godina bilo na snazi i vratio je svakoj državi nadlježnost u donošenju zakona o tom pitanju.

Ova odluka, istorijska pobjeda za konzervativni pokret, podigla je političku buru i dovela pitanje abortusa u centar kampanje za parlamentarne izbore na sredini mandata koji se trebaju održati u novembru.

Nakon poništenja presude u slučaju Roe protiv Wadea, 13 država je zabranilo ili umnogome ograničilo pristup pobačaju, navodi institut Guttmacher koji se zauzima za pristup kontracepciji i prekidu trudnoće.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. mart 2023 01:33