/ - YOUTUBE/SKRINšAT
07/08/2023 u 13:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zatvoren vazdušni prostor iznad Nigera, hunta raskida odnose s Francuskom

Potparol vođa puča, pukovnik oficir Amadu Abdramane, upozorio je na "prijetnju intervencije koja se priprema u susjednoj zemlji" i rekao da će vazdušni prostor Nigera biti zatvoren do daljeg

Pobunjeni vojnici Nigera zatvorili su vazdušni prostor zemlje i optužili strane sile da pripremaju napad, jer je hunta prekršila rok za vraćanje svrgnutog predsjednika i rekla da će na svaki pokušaj preleta zemlje odgovoriti "energičnim i trenutnim odgovorom."

Državna televizija Nigera objavila je potez u nedjelju naveče, nekoliko sati prije roka koji je postavio zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS, koji je zahtjevao od čelnika državnog udara da vrate predsjednika Mohameda Bazuma ili da se suoče s vojnom silom.

Potparol vođa puča, pukovnik oficir Amadu Abdramane, upozorio je na "prijetnju intervencije koja se priprema u susjednoj zemlji" i rekao da će vazdušni prostor Nigera biti zatvoren do daljeg. Hunta je utvrdila da se dvije srednjoafričke zemlje pripremaju za invaziju, ali nije rekla koje, te je pozvala stanovništvo zemlje da je brani.

Regionalne su napetosti porasle otkako su pobunjeni vojnici svrgnuli demokratski izabranog predsjednika Nigera prije gotovo dvije sedmice, pritvorivši ga i postavivši generala Abdurahmana Čianija za šefa države. Čiani je bio šef predsjedničke garde, a optužen je da je s nekoliko pripadnika svoje jedinice vodio puč.

Analitičari kažu da se vjeruje da je puč pokrenula borba za vlast između njega i predsjednika koji ga je namjeravao otpustiti.

Nije odmah bilo jasno što će ECOWAS učiniti sada kada je rok prošao, posebno zato što je regija podijeljena oko smjera djelovanja.

U subotu je nigerijski Senat odbacio plan za invaziju, pozivajući nigerijskog predsjednika, trenutno predsjedavajućeg Unije, da istraži druge opcije osim upotrebe sile. ECOWAS još uvijek može napredovati, budući da se konačne odluke donose konsenzusom država članica.

Regionalne zemlje Gvineja, Burkina Faso i Mali, kao i Alžir, istupile su protiv upotrebe sile, a Burkina Faso i Mali kažu da bi napad na Niger "bio ravan objavi rata" protiv njih. I Senegal i Obala Slonovače izrazili su podršku naporima ECOWAS-a da uspostavi ustavni poredak, a senegalska je vlada rekla da će učestvovati u vojnoj operaciji ako ona krene naprijed.

Ali čini se da hunta nije zainteresovana za pregovore.

Delegacija ECOWAS-a poslana u Niger prošle sedmice na razgovore nije smjela napustiti aerodrom i susrela se samo s Čianijevim predstavnicima.

U nedjelju su se čelnici hunte pojavili na skupu u glavnom gradu Najmeju obećavajući hiljadama prisutnih pristalica da njihova lojalnost neće biti iznevjerena.

"Mi smo s vama protiv njih. Daćemo vam Niger koji vam duguju", rekao je član hunte Brigadir general Mohamed Tumba. Nakon njegovog govora, "Associated Press" je vidio kako učesnici skupa odrubljuju glavu piletu ukrašenom bojama bivše kolonizatorske Francuske.

Hunta iskorištava antifrancuske osjećaje među stanovništvom kako bi učvrstila svoju bazu podrške i brzo prekida veze s Francuskom, s kojom su francuski vojnici sarađivali s nigerskom vojskom u borbi protiv ekstremističkih grupa, gledajući pritom druge partnere.

Prošle sedmice hunta je takođe suspendovala rad francuske televizije "RFI" i televizije "France 24" u zemlji te raskinula sporazume s Francuskom.

Takođe je zatražila pomoć od ruske vojne grupe Vagner, koja djeluje u nekolicini afričkih zemalja, uključujući susjedni Mali, kojim takođe upravlja vojni režim.

Sjedinjene Države, Francuska i druge zemlje smatrale su Niger svojim posljednjim velikim protivterorističkim partnerom u golemoj regiji Sahel, južno od pustinje Sahare, gdje grupe povezane s al-Kaidom i Islamskom državom (ISIL) grupe šire svoj domet. Budućnost oko 1500 francuskih vojnih lica i 1100 američkih vojnih lica u Nigeru nije odmah poznata.

Mnogi ljudi, uglavnom mladi, okupili su se oko hunte, noću izlaze na ulice kako bi patrolirali, provjeravali oružje i branili se od strane intervencije.

"Ovdje sam da podržim naše odbrambene i sigurnosne snage moje zemlje", rekao je pristalica državnog udara na skupu u nedjelju. "Dok oni (džihadisti) ubijaju našu braću i sestre Ecowas nije intervenirao. Hoće li sada intervenisati?" rekao je pristalica Amadua Bukarija na skupu u nedjelju. "Sramota za Ecowas."

Ali drugi su izrazili zabrinutost zbog jačanja kontrole hunte nad stanovništvom, prenosi "Npr".

Jedan zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni komentarisati, rekao je da hunta plaši ljude da im se pridruže i ima ljude koji ih obavještavaju o tome koji Nigerijci razgovaraju sa strancima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
NIGERHUNTAPUČ
28. april 2024 19:59