Volodimir Zelenski / - EPA
22/04/2024 u 21:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski: Bajden obećao slanje vojne pomoći Ukrajini, čim je Senat izglasa

Predsjednik SAD Džozef Bajden rekao je predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom da će Amerika isporučiti njegovoj zemlji očajnički potrebnu opremu za protiv-vazdušnu odbranu, čim Senat odobri paket pomoći vrijedan više od 60 milijardi dolara, napisao je Zelenski na društvenoj mreži Iks.

Ukrajinski predsjednik je dodao da ga je Bajden takođe uvjerio da će dio paketa biti i rakete dugog dometa i artiljerijska municija.

Ukrajina čeka odluku Senata, nakon što je Predstavnički dom prošlog vikenda posle dugog čekanja usvojio zakon o nacionalnoj bezbjednosti SAD, vrijedan 95 milijardi dolara koji uključuje pomoć za Ukrajinu i druge američke saveznike.

Zelenski: Pomoć SAD pokazuje da Ukrajina neće biti drugi Avganistan

Odlaganje je trajalo više mjeseci jer su se pomoći Ukrajini suprotstavljali neki republikanski poslanici, uglavnom tvrdi desničari, i prijetili smjenom predsjednika Predstavničkog doma Majka Džonsona, ako dopusti da se paket pomoći uopšte iznese na glasanje. Džonson je na kraju to ipak učinio, uprkos pretnjama. U međuvremenu, Kijev je prešao u izrazitu defanzivu zbog manjka municije i raketa, a Moskva je sa višestrukom prednošću na tom planu krenula u kontranapad.

Glasanje u Senatu očekuje se ove sedmice, a Bajden je obećao da će potpisati zakon čim prije.

Pentagon: Pomoć Ukrajini stiže za sedam dana od usvajanja zakona

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:25