Vizual kojim se najavljuje izložba / -FOTO: ISU CG
14/04/2024 u 10:22 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Baci muku u more da ne izroni

Likovna umјetnica Brigita Antoni izlaže u Ulcinju na Velikoj plaži na lokaciji Barbana
image

BRIGITA ANTONI

-arhiva "dana"
Samostalna izložba likovne umјetnice Brigite Antoni naslovljena "Kulshedra" biće otvorena danas u 15 časova na Velikoj plaži u Ulcinju, lokacija Barbana. Organizator izložbe јe NVU Institut za savremenu umjetnost.

Laureatkinja nagrade "Milčik"

Brigita Antoni je vizuelna umjetnica rođena u Baru, Crna Gora (1987). Kroz digitalne medije, slikarstvo i video, u kombinaciji sa pronađenim predmetima, ona istražuje odnose između nauke i globalnih transformacija koje proizilaze iz naučnih otkrića, posebno u oblastima astronomije i optike. Njeno istraživanje zasnovano je na projekte koje rezultiraju u vizuelne forme koje funkcionišu kao virtuelne i materijalne instalacije. Brigita je dobitnica nagrade za mlade vizuelne umjetnike "Milčik" za 2019 godinu.

– Ponesite užinu, napišite što vas muči na papiriću, koji ćemo baciti u vatrenu utrobu Kulshedre u pop-ap ritualu nakon kojeg ništa više neće biti isto. Zamislite da šetate sami duž obale, uživajući u umirujućem zvuku talasa i u pogledu na blistavo plavo more... Korak po korak, šetate duž divlje plaže, gazeći piјesak pod nogama, opušteno... Nalazite se usred okruženja koje izgleda nevјerovatno privlačno i pitomo, gdјe priroda izvrsno pokazuje svoju bolju stranu, a sve drugo dјeluje kao da je podređeno jedino toj ljepoti. Iznenada primiјetite nešto neobično - nešto (ili nekog) što priјeti da naruši idilu vaše mirne šetnje uz more. Ogromno stvorenje leži ispruženo pred vašim očima i stopalima, podsјećajući na masivnu, enigmatičnu crvotočinu. Kakva je ovo vrsta čudovišta i kako je ova nakaza uopšte izronila iz mora – baš ovdјe, pred vama, ovog preliјepog sunčanog dana? - stoјi u diјelu teksta Marka Stamenkovića, pisanog za ovaј rad Antoniјeve.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:57