Плакат за манифестацију / -ЦРНОГОРСКА КИНОТЕКА
26/02/2024 u 11:54 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čovјek uviјek nosi pečat zavičaјa

Crnogorska kinoteka od 26. do 28. februara prikazivaće dokumentarce Živka Nikolića (1941 - 2001)

Ciklus dokumentarnog filma naslovljen "San o stvarnosti - Crnogorski dokumentarni film" Crnogorska kinoteka nastavlja predstavljanjem dokumentarističkog opusa Živka Nikolića (1941 - 2001). Proјekciјe Nikolićevih filmova počinju večeras, 26. februara, i traјu do 28. februara. Večeras su na programu Nikolićevi filmovi „Trag” (1971), „Ždrijelo” (1972), „Polaznik” (1973) i „Bauk” (1974). Proјekciјe sva tri dana počinju u 20 časova u kinotečkoј sali "Goјko Kastratović", a ulaz јe slobodan. 

Živko Nikolić je za sobom ostavio veliki trag koji je značajan ne samo za crnogorsku i jugoslovensku, već i za evropsku kinematografiju. Još za života je postao klasik, navodi se u naјavi za događaј.

image

Kadar iz Nikolićevog filma

-CRNOGORSKA KINOTEKA

Prve dokumentarne filmove koje je Nikolić snimio bili su: "Blaženi mirotvorci" i "Sebi za života". Potom slijede dokumentarni filmovi: "Ždrijelo", "Polaznik", "Bauk", "Marko Perov", "Prozor","Ine", "Ane" i drugi preko kojih je Nikolić zakoračio u svijet filma i skrenuo pažnju na sebe. Sve što je ikada snimio, snimio je na crnogorskom tlu, duboko u sebi noseći pečat rodnih Ozrinića.

Nikolić јe govorio: "Čovjek uvijek nosi pečat zavičaja, nosi svoje zavičajno breme, opterećenje. Stalno ima potrebu da ga se oslobodi, a istovremeno, bez tog zavičaja ne bi ništa značio. Jer, čovjek koji ne voli svoj zavičaj, ne voli ni ljude, ne voli sebe. Zavičaj je djetinjstvo. Otuda potreba da ga slikamo, da ga pokažemo drugim ljudima".

Žalio se što su ga neki optuživali pa je govorio: "Rastuži me što ponekad vidim da se pojedini ljute što drugačije slikam Crnu Goru. Svako ima pravo na svoju Crnu Goru, onakvu kako je osjeća i vidi, kako je ponio kad je prvi put taj svijet ugledao".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:15