Crna Gora i Albanija na Svjetskom danu kulturnog diverziteta / - DIREKTORAT ZA INTERKULTURALIZAM
22/05/2024 u 10:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Crna Gora i Albanija na Svjetskom danu kulturnog diverziteta

Vlada Republike Albanije organizovala je manifestaciju povodom Svjetskog Dana kulturnog diverziteta.

Na poziv predsjednice Komiteta za nacionalne manjine u Vladi Republike Albanije Konstantine Bezijani, svečanom prijemu tim povodom prisustvovali su v.d. generalnog direktora Direktorata za unapređenje i zaštitu prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica Arben Xhureta i savjetnik u Direktoratu za Interkulturalizam Kristjan Dukaj, ispred Ministarstva ljudskih i manjinskih prava Crne Gore.

image

Crna Gora i Albanija na Svjetskom danu kulturnog diverziteta

- DIREKTORAT ZA INTERKULTURALIZAM

Xhureta je pozdravio prisutne i zahvalio se organizatorima na pozivu i čestitao Dan nezavisnosti Crne Gore crnogorskoj nacionalnoj zajednici u Albaniji.

– Manjine su most saradnje sa susjednim državama i pravo bogatstvo koje treba njegovati i razvijati – kazao je Xhureta.

Ka osnaživanju živih mostova i suživota u zemlji i regionu, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava je, prije dvije godine, osnovalo jedinstvenu insitucionalnu jedinicu, Direktorat za interkulturalizam, koji se bavi zbližavanjem kulturu, uzajamnim obogaćivanjem kao i budućnošću razvoja Crne Gore kroz zaštitu bio-diverizteta i kulturnog diverziteta.

Prijemu u Vladi Albanije prisustvovali su ambasadori više zemalja, istaknuti intelektualci, političke ličnosti i ljudi iz sfere umjetnosti i kulture, sa kojima su naši predstavnici razmijenili ideje o uzajamnoj podršci za razvoj u regionu i pozvali susjede da posjete Crnu Goru.

Još 2001. godine, Generalna skupština Uneska je donijela Univerzalnu deklaraciju o kulturnoj raznolikosti i proglasila 21. maj za „Svjetski dan kulturnog diverziteta za dijalog i razvoj”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 12:35