Академик Здравко Велимировић / -приватна архива porodice velimirović
21/12/2023 u 13:59 h
Ž. JanjuševićŽ. Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crnogorska kinoteka: Knjiga i filmovi Zdravka Velimirovića

Knjiga "Odloženo za sjutra", biće predstavljena večeras u 19 časova u Crnogorskoj kinoteci. Knjiga predstavlja zbirku tekstova, pisama i nekoliko scenarija pronađenih u bogatoj zaostavštini Zdravka Velimirovića

Crnogorska kinoteka organizuјe večeras (21. decembar) promociju knjige akademika CANU, režisera Zdravka Velimirovića (1930 - 2005) "Odloženo za sjutra" i projekcije njegovih dokumentarnih filmova. Promocija knjige održaće se u Kamernoj sali Muzičkog centra večeras od 19 časova. U programu učestvuju: Goran Bjelanović, Mladen Velimirović, Savo Radunović, Budo Simonović i Anka Žugić. Pored toga, Pošta Crne Gore će ovom prilikom predstaviti i ovogodišnjnju markicu sa likom Zdravka Velimirovića.

Projekcije Velimirovićevih dokumentaraca održavaće se u sali "Gojko Kastratović" od 20 časova, od 21. do 24. decembra. Ulaz je slobodan za sve programe.

image

crnogorska kinoteka muzicki centar crne gore

-LAZAR RUZIC

Knjiga "Odloženo za sjutra", predstavlja zbirku tekstova, pisama i nekoliko scenarija pronađenih u bogatoj zaostavštini Zdravka Velimirovića. Materijal za knjigu pripremila je njegova supruga Ranka Velimirović (1940 - 2020), a knjiga je objavljena ove godine u Podgorici u izdanju Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća Crne Gore.

Akademik Zdravko Velimirović rođen je 1930. godine, a preminuo je 2005. Gimnaziju je završio u Kotoru, a filmsku i pozorišnu režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1954. godine i filmsku režiju na Visokoj filmskoj školi u Parizu 1957. godine. Bio јe dvostruki dobitnik Trinaestojulske nagrade; 1958. godine za dokumentarni film "Zublja grahovačka" i 1968. godine za film "Lelejska gora". Njegovi filmovi predstavljali su jugoslovensku kinematografiju na mnogim internacionalnim filmskim festivalima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

02. maj 2024 21:15