Anđeli s krilima i bez njih... / -foto: duško miljanić
10/04/2024 u 12:25 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Domaći „Dekameron” treće večeri RUTA festivala

Pored domaćina ovog izdanja RUTA festivala, podgoričkog Gradskog pozorišta, koproducenti predstave „Dekameron” su i „Barski ljetopis” i Narodno pozorište Niš

Festival Regionalne unije teatara - RUTA večeras na programu ima predstavu „Dekameron”. Komad nastao po motivima istoimenog djela Đovanija Bokača, u dramatizaciji Stevana Koprivice i režiji Dejana Projkovskog, igra večeras (10. aprila) od 20 časova na velikoj sceni KIC „Budo Tomović” od 20 časova. Pored domaćina ovog izdanja RUTA festivala, podgoričkog Gradskog pozorišta, koproducenti su i „Barski ljetopis” i Narodno pozorište Niš.

image

Čega se bojimo, čime trgujemo...

-foto: duško miljanić

Scenografiju je uradio Valentin Svetozarev, muziku Goran Trajkoski, kostime Marija Pupučevska, a scenski pokret i koreografiju Tamara Vujošević - Mandić. Asistent reditelja je Branka Knežević, muzički urednik i korepetitor Renata Perazić, a autor dramaturških premisa Sašo Dimoski.

U predstavi igraju: Omar Bajramspahić, Stefan Vuković, Pavle Popović, Vanja Jovićević, Una Lučić, Evgenija Stanković, Maja Vukojević Cvetković, Dušan Kovačević, Dragana Jovanović, Lara Dragović, Miloš Pejović, Dragiša Veljković i Sanja Krstović.

image

I nekad i sad....

-foto: duško miljanić

Predstava je, kao i sam „Dekameron” ne samo puka priča radi pričanja i prekraćivanja vremena onih koji su u karantinu, jedna velika satirična freska-mozaik čovjeka i društva. Kostim je tu, samo da podsjeti da je i tad, kao i sad, čovjek neznaven, uplašen, ali to ga ne čini nužno dobrim. Naprotiv, češće je sklon da to dobro u njemu i oko njega izvrgne poruzi, da ga unizi... No, kako je osnovno djelo jedno od poglavlja „biblije” renesanse, čovjek, taj pali anđeo, anđeo bez krila, onaj koji se često ne može oduprijeti instinktivnom, ali čija se duša kaje, i muči, ali i raduje životu i njegovoj ljepoti, ponovo je u centru pažnje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:13