Predsjednica Skupštine Danijela Đurović otvorila izložbu slikara Đorđa Rašovića / - SKUPšTINA
24/09/2022 u 13:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović: U fantastičnim kompozicijama Rašovića sve je moguće i dozvoljeno

Predsjednica Skupštine je sinoć, u galeriji „Josip Bepo Benković” u Herceg Novom, otvorila izložbu slika Rašovića

Izložbom slika, pod nazivom Iluzija života, mladi umjetnik Đorđe Rašović predstavio je i dokazao višegodišnje umjetničko istraživanje i sazrijevanje, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Ona je sinoć, u galeriji „Josip Bepo Benković” u Herceg Novom, otvorila izložbu slika Rašovića.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Đurović je ukazala da je Rašović nakon sticanja bogatog likovnog obrazovanja na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju, slobodno, hrabro i vrijedno zakoračio na put stvaralaštva, gradeći sopstveni likovni jezik i osvajajući mjesto na savremenoj crnogorskoj likovnoj sceni.

“U tom procesu ostao je imun na savremene trendove i eksperimente u oblasti novih medija i raznovrsnih umjetničkih praksi”, rekla je Đurović.

Rašović se, kako je navela, opredijelio za tradicionalan način izražavanja, koristeći tehnike ulja i akrilika na platnu, ostajući vjeran sebi i svojim porivima, crpeći iz snova inspiraciju za svoje radove.

Đurović je istakla da se osnovni motivi ove serije njegovih radova ogledaju u „bajkovitom ezopovskom životinjskom svijetu lisica i vukova, susretu ljudskog i životinjskog tijela, kao i autoportretima prekrivenim sjenama i maskama“.

“U njegovim fantastičnim kompozicijama sve je moguće i dozvoljeno, a likovi životinja govorom svog tijela i ponašanjem dobijaju ljudska obilježja i personifikuju ljude iz svakodnevnog života“, kazala je Đurović.

Ona je rekla da mladi slikar, na krajnje prepoznatljiv i autentičan način, ostvaruje neobične likovne vizije, pune raskošne lirske osjećajnosti i neiskvarenog sentimenta.

“Upravo ovom izložbom Rašović je predstavio i dokazao svoje višegodišnje umjetničko istraživanje i sazrijevanje”, navela je Đurović.

Ona je, kako je saopšteno, Rašoviću poželjela srećan put u Pariz, gdje će predstavljati Crnu Goru u okviru umjetničke rezidencije Cite internationale des arts, rame uz rame sa slikarima iz brojnih drugih država.

Đurović je istakla da je sigurna da će dostojno predstavljati Crnu Goru u Francuskoj i otvoriti puteve i drugim mladim umjetnicima iz Crne Gore da krenu njegovim stopama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:26