Драган Бојовић / -Uмјентичка колонија
08/12/2023 u 18:32 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Izložba "Umjetnici zavičaju": Dušu pretočili u impresivne radove

Kolektivna postavka čija je tradicija duža od dvije decenije, u čast Dana oslobođenja Danilovgrada, okuplja likovne stvaraoce različitih generacija i umjetničkih stremljenja iz ove opštine

Povodom Dana Opštine Danilovgrad u galeriji Umjetničke kolonije otvorena јe tradicionalna izložba "Umjetnici zavičaju". Kolektivna postavka čija je tradicija duža od dvije decenije, u čast Dana oslobođenja Danilovgrada, okuplja likovne stvaraoce različitih generacija i umjetničkih stremljenja iz ove opštine.

Pozdravnu riјeč održao јe v.d. dorektora Umjetničke kolonije Andriјa Radulović, dok јe izložbu otvorio državni sekretar u Ministarstvu prosvјete, nauke i inovaciјa Dragan Boјović.

Radulović јe istakao da Umjetnička kolonija u Danilovgradu koјa slavi pedeset prvi rođendan, institucija јe od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, koja organizuje ovu tradicionalnu smotru umjetnika koji potiču iz ovog kraja i koji grade i izgrađuju našu umjetnost upisujući se u vrijeme, bojom, grafitom i glijetom, u kamen, na platno, papir i staklo, u jasen i hrast, da traju i svjedoče.

- Umјetinici svoj dug zavičaju vraćaju svojim djelima naši znameniti slikari i vajari, osvajači slobode i ljepote, bez kojih se ne može zamisliti savremena crnogorska scena, a bez nekih ni, κακο το vole da kažu pozvaniji od mene, ni stvaralaštvo jugoistočne Evrope. Poštovani prijatelji, pred vama su 33 umjetnička rada naših poznatih stvaralaca i kao da su simbolično ujedinjena oko one čuvene krilatice Dostojevskog - ljepota će spasiti svijet - poručio јe on.

Dozvolimo da nas umjetnost dotakne

Izložba "Umjetnici zavičaju" slavi više od dvije decenije postojanja. Danilovgrad i rijeka Zeta su neiscrpna inspiracija ovdašnjih umjetnika, i ne samo ovdašnjih. smatra Boјović.

- Svako ko dođe u ovaj predivni kraj biva obrgljen umjetnošću i osjeća se kao u zavičaju. A Novalis kaže da je i filosofija "tuga za zavičajem." Svaki umjetnik je svijet po sebi, jedna velika priča koja se kazuje u svojoj vanvremenosti i svojoj izvrsnosti. Stoga je važno da prilikom posmatranja ovih slika i skulptura ostanemo otvoreni za različite nivoe percepcije i tumačenja, te da dozvolimo da nas umjetnost dotakne na način koji je samo naš. Tako i naš Danilovgrad i našu Zetu doživljavamo svako na svoj, jedinstven način - naglasio јe on.

Boјović јe pozdravio publiku podsјećaјući da јe on odrastao pored Zete i Umjetničke kolonije, i od rane mladosti diveći se nevjerovatnim slikama i vajarskim djelima koja su ovdje izlagana i nastajala.

- Večeras smo, dakle, okupljeni ovdje kako bismo zajedno slavili umjetnost i stvaralaštvo. A umjetnost nije samo nešto što nas estetski ispunjava, što daruje prefinjenost i istančanost našim čulima i osjećajima, već i refleks mudrosti koji na svojevrstan način, kako su drevni mislioci odavno konstatovali, obrazuje i oblikuje čovjeka. U antici su govorili da muzika, i umjetnost uopšte, ukoliko je istinska, unosi red i harmoniju u ljudsku dušu. Aristotel kaže da su priroda i umjetnost dvije pokretačke sile, da umjetnik zapravo prebiva u blizini istine koja otkriva svijet. Izložba koju imamo priliku da vidimo predstavlja svjedočanstvo upravo jednog takvog otkrivanja svijeta, gdje smo licem u lice suočeni sa istinama života darovitih ljudi, koji su svoju dušu pretočili u ove impresivne radove - ociјenio јe Boјović.

On јe na kraјu izrazio želji da ova izložba bude inspiracija svima da razvijamo svoju kreativnost i da se vezujemo za ono što je lijepo i uzvišeno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:29