PLAKAT ZA JUBILARNI FORET PIANO / -KIC "BUDO TOMOVIĆ"
27/02/2024 u 08:47 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Jubilarna klavirska priča u Podgorici

Koncert-predavanjem pijaniste Bartolomeja Stankovića danas (27.2) u 12 časova u velikoj sali KIC „Budo Tomović” počinje 10. klavirski festival „Forte piano”

Kulturno - informativni centar "Budo Tomović" organizuje jubilarni, deseti Festival savremene klavirske muzike "Forte piano" koji će se održati 27. i 28. februara, danas i sjutra, u velikoj sali KIC-a. Na jubilarnom festivalu ugostiće pijaniste različitih generacija, kao i mlade talentovane učenike iz Crne Gore. Jubilarni festival biće u programskom smislu svojevrsna rekapitulacija prethodnih izdanja. Ulaz je na sve programe slobodan.

image

PIJANISTA BARTOLOMEJ STANKOVIĆ

-IVAN PETROVIC-IPE

Festival će započeti danas (27.2) u 12 časova u velikoj sali KIC „Budo Tomović” koncertom-predavanjem "Priča o klaviru" izuzetnog pijaniste i vrsnog mladog pedagoga Bartolomeja Stankovića. Stanković će na savremen način uvesti školsku publiku u svijet klavirske muzike, pa će djeca saznati koliko ima dirki i žica, saznati kad je nastao, ko ga je izumio... A izražajni svijet klavir Stanković će prikazati svojim sviranjem, kao i prikazivanjem slika i fotografija na velikom platnu.

image

PIJANISTA I KOMPOZITOR ALEKSEJ KURBATOV

-KIC "BUDO TOMOVIĆ"

Večeras (27.2) u 20 časova pijanista i kompozitor Aleksej Kurbatov prirediće koncert od 20 časova u velikoj sali KIC „Budo Tomović”. Kurbatov će na kome će izvesti djela savremenih ruskih kompozitora Nikolaja Mednera, Rodiona Ščedrina, Igora Stravinskog, australijskog kompozitora Karla Vajna, kao i svoja autorska djela i transkripcije. Kako piše kritika djela Kurbatova odlikuje originalnost i individualnost muzičkog izraza. Njegova djela su inspirisana tradicijom svjetske simfonijske i kamerne muzike. U isto vrijeme, njegova muzika predstavlja rusku kulturu koja je duboko povezana sa istorijskim kontekstom. Djela simfonijske i kamerne muzike Alekseja Kurbatova izvođena su širom svijeta.

Aktuelizacija savremene klavirske muzike

Festival “Forte piano” nastao je u okrilju Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” sa željom da se učenicima i nastavnicima ponudi novi repertoar koji bi im omogućio da bolje upoznaju svijet savremene muzike. Poznato je da je muzika za klavir 20. i 21. vijeka izuzetno raznovrsna, ali nedovoljno aktuelizovana u našoj sredini. To je dodatno podstaklo našu instituciju da podrži ovaj festival i doprinese njegovom razvoju, bogatijoj ponudi i afirmaciji savremene muzičke scene, navode organizatori.

image

Plakat za koncert učenika klavira

-KIC "BUDO TOMOVIĆ"

Drugog dana festivala, srijeda 28. februara, od 12 časova u sali KIC-a nastupiće učenici crnogorskih muzičkih škola: "Vasa Pavić" iz Podgorice, "Petar II Petrović Njegoš" iz Bara, "Savo Popović" sa Cetinja i Muzičke škole Tivat. Ovaј matine koncert naslovljen јe "Klavirski mozaik". Ovaj program sadrži raznovrsne teme u okviru kojih se festival razvijao tokom prethodnih godina: „Zvuci Balkana”, „Neoklasika”, „Omaž klasicima”, „Dječji kutak” i „U duhu folklora”. Nastupiće više od 20 učenika različitih generacija, osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja.

image

PIJANISTKINJA KATARINA KRPAN

-KIC "BUDO TOMOVIĆ"

Sjutra veče, od 20 časova solistički koncert održaće hrvatska piјanistkinja Katarina Krpan, profesorka klavira i voditeljka studija za savremenu muziku na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Ujedno ovim koncertom završava festival „Forte piano”. Krpan će na koncertu „Novi zvuci Balkana - iz Hrvatske‘‘ izvesti muziku savremenih hrvatskih autora koja je nastala posljednjih 50 godina: Boris Papandopulo, Berislav Šipuš, Ivo Josipović, Sara Glojnarić, Mladen Tarbuk, Ivan Josip Skender i dr. Kao jedna od vodećih koncertnih umjetnica Hrvatske, sa razvijenom međunarodnom karijerom, ostvarila je brojne nastupe širom svijeta i snimke za razne evropske radiotelevizijske i diskografske kuće. Od 1991. djeluje i u klavirskom duu s ocem Vladimirom Krpanom sa kojim je održala brojne koncerte. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:41