Scena iz predstave ”izloŽENE” / - NEZAVISNE TEATARSKE SCENE "BUNT"
11/04/2024 u 19:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kovačević pozvao na scenu, Bunt odbio dok Jelić ne ode iz Nikšićkog pozorišta

Bunt scena odbila poziv predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića da igra predstavu "IzloŽene" u Nikšićkom pozorištu, dok umjetnički direktor tog teatra Janko Jelić ne bude smijenjen

Uvaženi predsjedniče Opštine Nikšić i građani Nikšića, ne radi se ovdje o pukom izvođenju predstave “IzloŽene”, već o omalovažavanju žena, žrtava nasilja, silovanja, femicidu, selektivnim abortusima... Problemima sa kojima se žene i danas suočavaju, a koji su umjetničkom direktoru Nikšićkog pozorišta dosadni, naveo je tim Nezavisne teatarske Bunt scene u odgovoru predsjedniku Marku Kovačeviću na njegov poziv da izvedu predstavu kojoj je umjetnički direktor tig teatra uskratio gostoprimstvo.  

- Zato sa velikim zadovoljstvom igraćemo “IzloŽene” u Nikšiću, ali nakon smjene gospodina Janka Jelića sa pozicije umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta - navedeno je u odgovoru Bunt scena.

Kovačević je kazao da, uočavajući da je nastao problem u komunikaciji između Jelića i predstavnika nevladine organizacije koja je željela da promoviše određeni društveni problem kroz pozorišnu predstavu, žele da pomognu u toj situaciji koju, kako je rekao, mnogi koriste za druge svrhe.

image

Marko Kovačević

- Željko Šapurić

- Uvažavajući trud Nezavisne teatarske scene Bunt da na način na koji misle da je dobar ukažu na različite oblike i forme diskriminacije i nasilja nad ženama, uz zahvalnost Jeliću što je kroz svoj stav pokrenuo javnu polemiku i omogućio da se svjetla javnosti snažnije upere ka ovom problemu, Opština Nikšić će omogućiti igranje predstave "IzloŽene" u Nikšićkom pozorištu i biti pokrovitelj tog događaja - naveo je Kovačević u objavi na Fejsbuku.

On je rekao da je javna polemika koja je nastala po ovom pitanju, bez obzira na različite stavove, korisna upravo za problem na koji se željelo ukazati.

- A sama predstava sada će dobiti publicitet koji možda ne bi imala da su se stvari drugačije odvijale - dodao je Kovačević.

On je istakao da iz različitosti treba izvlačiti ono što je korisno za čitavo društvo, bez međusobnog osuđivanja, sa željom da jedni druge malo bolje razumiju.

- Da bi se bolje razumjeli neophodan je dijalog. U to ime Opština Nikšić će osim igranja predstave u narednom periodu organizovati i niz tribina i okruglih stolova koje govore o problemima sa kojima se žene u našem društvu suočavaju a koji očigledno jednom velikom broju ljudi nisu vidljivi - poručio je Kovačević.

Vujović: Uloga pozorišta je neprekidna borba za emancipaciju društva

Da podsjetimo, umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta Janko Jelić prethodno je odbio ponudu Nezavisne teatarske scene Bunt za izvođenja te predstave.

Kraljevsko pozorište "Zetski dom" saopštilo je danas da prekida saradnju sa Nikšićkim pozorištem dok je Jelić umjetnički direktor tog teatra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 19:28