Plakat izložbe koja će biti otvorena u Zagrebu / - MSUCG
18/11/2023 u 13:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

MSUCG: Izložba “Šum 84/94/24” u Muzeju savremene umjetnosti u Zagrebu

“Šum 84/94/24” predstavlja susret kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja MSUCG, sa kolekcijom MSU Zagreb, sa fokusom na period između 1984. i 1994. godine

Muzej savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG)  predstaviće se zagrebačkoj publici postavkom “Šum 84/94/24” u utorak, 21. novembra, u Muzeju savremene umjetnosti u Zagrebu. Izložba je rezultat saradnje ova dva muzeja.

“Šum 84/94/24” predstavlja susret kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja MSUCG, sa kolekcijom MSU Zagreb, sa fokusom na period između 1984 i 1994. godine - decenije postojanja Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja Josip Broz Tito, u Titogradu.

Ovaj kasni susret postavlja u dijalog različite vizije umjetnosti i budućnosti koje su se paralelno razvijale u poznoj Jugoslaviji, uglavnom ostale nedovršene i njihove se vrijednosti nijesu prelile u širu društvenu memoriju, već su ostale fermentirane u otkrivenim i neotkrivenim arhivama i muzejskim kolekcijama.

Suprotstavljajući odabrane radove s arhivskim zapisima i fikcijom (obuhvatit će ih Supravodiči,  tekstualne interferencije pisca Luke Bekavca), izložba postaje prostor za imaginiranje nekih mogućih ishoda i istorija prekinutih procesa. Supravodiči* će se pojavljivati u mjesečnim intervalima, što će proizvoditi i  mikrogibanja unutar postavke izložbe.

Izložba u procesu proizvodi mjesta doticanja, preklapanja i susreta koji mogu proizvesti neke drugačije pozicije gledanja, reaktualizaciju odnosa i obnovu komunikacija.

Na izložbi "Šum 84/94/24" predstavljeni su radovi umjetnika: Nikolas Mukomberanva, Vesna Popržan, Saleh Reda, Vlasta Delimar, Fathma Araragi, Mladen Stilinović, zatim nepoznati autor iz Kenije, te Bojana Švertasek, Brana Džokić Borojević, Lujo Vodopivec, Zuzana Čalupova, Sven Stilinović, Miodrag Dado Đurić, Branka Uzur, Hambis Tsangaris, Breda Beban, nepoznati autor iz Palestine, Lojze Logar, Harryr, Dalibor Martinis, nepoznati autor iz Indonezije, Branko i Julija Ružić, Ines Cordova de Imana, Joseph Beuys, Elba Jimenez, Nancy Slight, Milisav Mio Vesović, Ivan Posavec, Omar Carreno, Vlado Martek, Antun Motika, Ratko Petrić, kao i teksualne interferencije pisca Luke Bekavca.

Izložbu "Šum 84/94/24" koncipira Laboratorija kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja, koja je projekat Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, u saradnji sa MSU Zagreb i kustoskinjom Ivanom Kancir, navodi se u saopštenju MSUCG.

Laboratorija kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja čini tim kustoskinja i konzervatorki: Anita Ćulafić, Marina Čelebić, Nada Baković i Natalija Vujošević.

- Aktivnosti projekta gravitiraju oko kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja, a ima za cilj razvoj savremenih kustoskih, istraživačkih i arhivskih praksi i njihovu implementaciju u umjetničke i edukativne programe muzeja. Kroz niz međusobno isprepletanih segmenata, program povezuje kolekciju umjetnosti nesvrstanih, koja svjedoči o važnom internacionalnom istorijskom kontekstu, sa lokalnom i međunarodnom akademskom i umjetničkom zajednicom. Programom se u kontinuitetu razvijaju aktivnosti koje doprinose istorizaciji i reaktualizaciji, te obnavljanju međunarodnih komunikacija i razmjena koje je kolekcija njegovala - ističe se u saopštenju Muzeja savremene umjetnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 02:11