Abdulah Sidran / - Dan/Arhiva
24/03/2024 u 14:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mustafić: Smrću Sidrana izgubili smo velikana, umjetnika, književnika i mislioca

Smrću akademika Abdulaha Sidrana izgubili smo velikana, umjetnika, književnika i mislioca, a iznad svega divnog čovjeka i prijatelja, kazao je predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić.

Kako je saopšteno iz Vijeća, Mustafić je uputio je telegram saučešća povodom smrti Sidrana.

- Avdov odlazak predstavlja ogroman gubitak za porodicu, prijatelje, državu Bosnu i Hercegovinu, kao i za cio bošnjački narod i našu kulturu, a njegov životni put i djelo ostavljaju neizbrisiv trag u kolektivnom sjećanju. Naš Avdo iza sebe ostavlja ogromno stvaralaštvo, književne tekstove, filmska ostvarenja i zapise koji svjedoče o njemu i vremenu u kojem je stvarao. Sigurno da niko bolje i dublje nije proniknuo u sudbinu i svijest bošnjačkog naroda, predstavljajući u scenarijima, na filmskom platnu i u stihovima one najtananije istine o nama samima i našoj kolektivnoj sudbini - navodi Mustafić u saopštenju.

Preminuo Abdulah Sidran

Sidranovo djelo, kazao je, ostaje trajna umjetnička baština, bosansko-hercegovačka, bošnjačka i univerzalna.

- Njegovo scenarističko i filmsko stvaraštvo postalo je dio svjetskog filmskog nasljeđa, a književni opus trajna baština bošnjačkog naroda i našeg jezika koju će čitati, izučavati i na njoj se vaspitavati mlade generacije. Neka se Bog Uzvišeni smiluje Avdovoj plemenitoj duši i nagradi ga džennetom. U ime Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori i u moje lično ime, primite izraze najdubljeg suosjećanja - rekao je Mustafić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:24