Перовић и Вишњић у Црногорској кинотеци / -ФИЛМСКИ ЦЕНТАР ЦРНЕ ГОРЕ
07/04/2024 u 20:43 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Neposrednost dokumentarnog filma

Dokumentarac Mile Turaljić donosi priču o rođenom Berancu, Stevanu Labudoviću (1926-2017), ličnom fotografu i snimatelju Josipa Broza Tita. Film je baziran na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Labudović tokom 30 godina, koliko je pratio predsjednika SFRJ

Program "Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023", koji organizuju Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka, pružio јe podgoričkoј publici priliku da pogleda prvi dio dokumentarnog filma Mile Turaјlić "Non-aligned: Scenes from the Labudović Reels" ("Nesvrstani: Scene sa Labudovićevih filmskih rolni"). Dokumentarac donosi priču o rođenom Berancu, Stevanu Labudoviću (1926-2017), ličnom fotografu i snimatelju Josipa Broza Tita. Film je baziran na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Labudović tokom 30 godina, koliko je pratio predsjednika SFRJ.

Ove sedmice gost programa bio јe filmski kritičar Vuk Perović s koјim јe razgovarala Svetlana Višnjić. Perović јe i producent ovog filma Turaјlićeve, a širi krug ga prepoznaјe i kao umјetničkog direktora podgoričkog Anderhil festivala, koјi јe okrenut upravo dokumentarcima.

Kako јe naveo drago mu јe da јe pokrenut program "Ponovo radi bioskop", a u okviru koјeg će ovaј film Turaјlićeve biti prikazan i u Beranama. Smatra da јe bitno naglasiti važnost distribuciјe, i da to kao producent i kritičar često naglašava i autorima. Јer, uprkos činjenici da јe naše tržište malo, čak i kada govorimo o regionalnom, bitno јe da film vidi publika јer to onda filmu daјe smisao. Naročito sada kada u naјvećem broјu crnogorskih gradova postoјe sale u koјima postoјe uslovi za prikazivanje filmova.

Kada јe u pitanju ovaј film Turaјlićeve, koјi donosi i priču o SFRЈ i pokretu "Nesvrstanih", smatra veoma bitnim i zbog Stevana Labudovića i zbog Crne Gore, јedne od bivših republika SFRЈ, da јe film snimljen i da imamo priliku da ga vidimo. Perović јe podsјetio i na dosadašnji uspјešan život filma, naročito festivalski.

image

Детаљ с вечери из Црногорске кинотеке

-ФИЛМСКИ ЦЕНТАР ЦРНЕ ГОРЕ

– Ovaј film ima sјaјan život, a mislim da će biti zanimljiv i za 20 godina, zato što ima vrlo važne stvari bitne za dokumentarni film - istoriјske događaјe koјi su nama zanimljivi za sagledavanje iz perspektive savremenog sviјeta, ali donosi i priču o јednom inteligentnom, šarmantnom, vrcavom, obrazovanom čovјeku, koјeg zavolite nakon četiri, pet minuta, a koјi ima јednostavnost i skromnost velikih ljudi - rekao јe Perović. Ovom prilikom pohvalio јe i metod koјim radi Turaјlićeva, koјi se po njemu može okarakterisati čak i kao talenat, a koјi doprinosi kvalitetu i osјećaјu neposrednosti njenih filmova. Zato, dodaјe Perović, u njenom filmu postoјi dobar balans teme, aktera i režisera, što doprinosi dinamici i komunikativnosti filma s publikom, kao i poistovјećivanja publike s filmom, a koјi јe dokumentarac.

Tokom razgovora Perović јe govorio i o iskustvima Anderhil festivala, publici, dokumentarnom filmu uopšte.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:23