Uroš Tošković / - ЦК
24/03/2024 u 18:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Opština Bar podiže spomenik Urošu Toškoviću

Opština Bar podići će spomen-obilježje slavnom slikaru Urošu Toškoviću koji je u Baru dugo živio i stvarao.

Odluku o podizanju spomen-obilježja Urošu Toškoviću, jednom od najznačajnijih crnogorskih i jugoslovenskih likovnih stvaraoca donijela je Skupština opštine Bar nakon što je prethodno Vlada prihvatila Predlog za davanje saglasnosti na podizanje spomen-obilježja koji je uputila Opština Bar.

- Spomenik će biti postavljen na šetalištu kralja Nikole čime se želi odati poštovanje jednom od najvećih likovnih umjetnika ovih prostora, koji je upravo u Baru i proveo posljednje godine svog života i u našem gradu ostavio neizbrisiv pečat svojeg duha. Na ovaj način Bar želi da se barem malo oduži slavnom slikaru ali i da pokuša da sačuva njegov neprikosnoveni duh na ulicama i obalama Bara za generacije koje dolaze- saopšteno je iz Opštine Bar.

Ističu da je na opštem, javnom i anonimnom konkursu za izradu arhitektonskog i umjetničkog rješenja raspisanom od strane Opštine Bar prvorangiranim je, od strane Komisije kojom predsjedava dr Anastazija Miranović, ocijenjen rad Zlatka Glamočaka koji je nagrađen sa 1.500,00 eura, a drugorangirni je bio rad Slavenka Rakočevića koji je nagrađen sa 1.000,00 eura.

- Takođe, krajem prošle godine je u okviru proslave 24. novembra – Dana opštine i Dana oslobođenja Bara, u Galeriji „Velimir A. Leković“ otvorena izložba „Uroš Tošković u očima svjetskih karikaturista“ tokom koje su publici predstavljena 52 rada nastala u okviru osmog izdanja Međunarodnog festivala karikature u Kolašinu čija je tema bio upravo virtuoz crteža – Uroš Tošković- zaključuju u saopštenju.

Tajni kod Toškovićeve poetike

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. maj 2024 14:17