Scena iz ”Otela” / -FOTO: Kazalište Ulysses i Sarajevski ratni teatar SARTR
13/04/2024 u 12:30 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Otelo" za kraj ove etape RUTA festivala

No, jednog dana ratnici se vraćaju kući i moraju se iznova prilagoditi društvenim pravilima. Kako je lako slomiti heroja, kako je lako manipulisati njime. Kakve će nepopravljive tragične posljedice imati te manipulacije, ta kobna „miroljubiva” igra... Oni koji su preživjeli rat, možda neće preživjeti mir - stoji u najavi za predstavu
image

Scena iz "Otela"

-FOTO: Kazalište Ulysses i Sarajevski ratni teatar SARTR
Šekspirovim komadom u kojem ne nedostaje ljubavnih i političkih zapleta i intriga, preispitivanja sebe kao izvanjca, prihvatanja - neprihvatanja drugog, "Otelom" završava se večeras (14.04) ova etapa RUTA festivala u kojoj je domaćin bilo Gradsko pozorište Podgorica. "Otelo" kojeg će podgorička publika večeras od 20 časova gledati u velikoj sali KIC "Budo Tomović" korpodukcija je Kazališta Ulysses i Sarajevskog ratnog teatra SARTR. Režija je povjerena Oksani Dmitrievoj, dramaturgija Nejri Babić, scenografija i kostimi Mihajlu Nikolajevu. Koreografija je osmislila Ina Falkova, a muziku Katarina Palačova.

U predstavi igraju: Ermin Bravo, Alban Ukaj, Ana Marija Brđanović, Davor Sabo, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Snežana Bogićević, Adnan Kreso, Mak Čengić, Alen Konjicija.

image

Scena iz "Otela"

-FOTO: Kazalište Ulysses i Sarajevski ratni teatar SARTR

– "Otelo" je jedna od najstrašnijih, a istovremeno najnježnijih Šekspirovih tragedija. U fokusu priče su zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i najvažnije od svega, ljubav. U ovoj važnoj temi istražuje se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše. Rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije - crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju. Na bojnom polju, svi resursi tijela usmjereni su na preživljavanje, pa je uslov za opstanak da čovjek živi i reaguje prema najosnovnijim instinktima, odbacujući složena višeslojna društvena pravila. No, jednog dana ratnici se vraćaju kući i moraju se iznova prilagoditi društvenim pravilima. Kako je lako slomiti heroja, kako je lako manipulisati njime. Kakve će nepopravljive tragične posljedice imati te manipulacije, ta kobna „miroljubiva” igra... Oni koji su preživjeli rat, možda neće preživjeti mir - stoji u najavi za predstavu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:47