/ - SCENA IZ PREDSTAVE "IZLOŽENE"/ - NEZAVISNE TEATARSKE SCENE "BUNT"
12/04/2024 u 17:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Platforma „U pravo vrijeme“: Smjena Jelića i obuka zaposlenih obaveza institucija

Juventas u ime Platforme „U pravo vrijeme“ poziva nadležne institucije da preduzmu hitne korake u pokretanju postupka smjene umjetničkog direktora Janka Jelića.

- Njegova odluka nije samo pogrešna, već je i društveno neprihvatljiva, vrijeđa sve žrtve femicida, sve žene koje su žrtve nasilja i diskriminacije. Prema Godišnjem izvještaju o radu sudova za prekršaje na predmetima iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici za 2023. godinu, proizilazi da su sudovi za prekršaje u toku 2023. godine imali u radu 2.311 predmeta iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, dok su kod drugih sudova donesene 253 osuđujuće presude za krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici - navode oni.

Kovačević pozvao na scenu, Bunt odbio dok Jelić ne ode iz Nikšićkog pozorišta

Dodajuda je Jelić osim što ima skandalozne stavove, ne ispunjava uslove da bude umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta. 

-Na mjesto umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta, prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, može biti postavljeno lice koje je afirmisano u oblasti pozorišne i filmske umjetnosti, što Jelić nije. Dodatno, Jelić je prekršio brojne zakone, međunarodne akte i strategije, a Ministarstvo kulture i Nikšićko pozorište moraju imati adekvatan odgovor, ukoliko istinski ne podržavaju stav Jelića - ističu oni.

Onlajn peticijom do smjene Jelića

Smatraju da je Jelić  prekršio Zakon o zabrani diskriminacije, Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena - CEDAW (1979), Konvenciju Savjeta Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici), Povelju o osnovnim slobodama u Evropskoj uniji i druge.

- Pozivamo Nikšićko pozorište da obavijesti javnost da li je u skladu sa članom 13b Zakona o rodnoj ravnopravnosti, u okviru programa stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenih ili na drugi način obezbijedilo edukaciju zaposlenih o postizanju rodne ravnopravnosti, odnosno ostvarivanju prava po osnovu rodne ravnopravnosti. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava treba da naloži Nikšićkom pozorištu obavljanje ovakve obuke. Član 33a istog zakona kaže da će se Novčanom kaznom u iznosu od 500 eura do 5.000 eura kazniti se za prekršaj pravno lice, ako…: 2) ne obezbijedi edukaciju zaposlenih o postizanju rodne ravnopravnosti (član 13b) - zaključuju oni.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:24