Визуал за манифестацију / -ФОТО: ЦРНОГОРСКА КИНОТЕКА
12/03/2024 u 07:55 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ponovo rade naši bioskopi

Zaјednički proјekat FCCG, Crnogorske kinoteke, centara za kulturu, FDU i Ministarstva kulture počinje s realizacijom 14. marta

Filmski centar Crne Gore (FCCG) i Crnogorska kinoteka, u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu ponovo aktiviraјu program "Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023", koji će trajati od marta do juna 2024. godine. Pored njih u programu učestvuјe i Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja.

U okviru manifestacije, publika će imati priliku da se informiše o savremenoj crnogorskoj filmskoj produkciji i da pogleda dugometražne i kratkometražne igrane, dokumentarne, animirane filmove, kao i koprodukcijske projekte, koje je FCCG posredstvom različitih konkursa podržao od 2017. do 2023. godine.

Prvi film "Posliјe zime"

Od 14. marta do 6. juna 2024. godine, projekcije u Podgorici, biće organizovane svakog četvrtka u 19 sati, u maloj sali Crnogorske kinoteke "Gojko Kastratović". Program će 14. marta biti otvoren prikazivanjem ostvarenja "Poslije zime", u režiji Ivana Bakrača.

Nakon projekcije, svakog četvrtka u Crnogorskoj kinoteci biće organizovani i razgovori sa umjetnicima koji su učestvovali u stvaranju filma, a razgovore će moderirati Svetlana Višnjić. Gost prve večeri biće režiser Ivan Bakrač.

Ulaz na sve projekcije u Crnogorskoj kinoteci, kao i u svim centrima za kulturu u kojima će biti puštani filmovi je besplatan, a o repertoaru će publika biti blagovremeno obaviještena.

image

Кадар из филма И. Бакрача "Послије зиме"

-ФОТО: ФФХН

Glavni cilj projekta je promocija crnogorske kinematografije, uvezivanje institucija kulture, decentralizacija kulture i razvijanje publike, kao i stvaranje nove baze gledalaca. To se naročito odnosi na opštine, koje godinama nijesu imale bioskope, a koje su zahvaljujući projektu digitalizacije bioskopskih sala, koji FCCG sprovodi sa Ministarstvom kulture i medija i lokalnim samoupravama dobile ili će dobiti, nove digitalizovane bioskopske sale.

Sredinom aprila, kao dio programa "Ponovo radi bioskop" FCCG i Kinoteka zaјedno sa KIC "Budo Tomović" organizovaće i crnogorske premijere filmova "Supermarket" reditelja Nemanje Bečanovića i "Neka cvjeta rosno cvijeće" Ivana Bakrača.

image

Ivan Bakrač

-FFHN-MFF

Svi filmovi biće prikazivani u salama centara za kulturu u kojima je FCCG u partnerstvu sa Ministarstvom završio proces digitalizacije - u Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Mojkovcu, Nikšiću, Kotoru, Tivtu, Baru, Herceg Novom i Podgorici. Tokom aprila i maja zahvaljujući putujućem bioskopu FCCG projekcije će biti održane i u gradovima koji još nemaju digitalizovane sale – u Rožajama, Gusinju, Petnjici, Andrijevici, Plavu, Kolašinu, Plužinama, Žabljaku, Šavniku, Danilovgradu, Zeti, Tuzima, Cetinju i Ulcinju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:19