Мето Јовановски / - филм фестивал
16/11/2023 u 21:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo glumac Meto Jovanovski

Vijest o smrti Jovanovskog, jednog od najcjenjenijih dramskih umjetnika na tlu bivše Jugoslavije, prenijela je Makedonska informativna agencija

Glumac Meto Jovanovski preminuo je danas u Skoplju u 77. godini.

Vijest o smrti Jovanovskog, jednog od najcjenjenijih dramskih umjetnika na tlu bivše Jugoslavije, prenijela je Makedonska informativna agencija.

Meto Jovanovski je rođen 1. januara 1946. godine u Pančarevu. Diplomirao je na Pozorišnoj akademiji u Sofiji 1971. i iste godine se vraća u SFRJ, gdje postaje član Dramskog teatra Skoplje. 

Glumačku karijeru počeo je i prije završetka studija, i to na sceni Narodnog pozorišta u Štipu. Od tada, za vrlo kratko vrijeme, istakao se kao jedan od vodećih dramskih umjetnika u Makedoniji, ali i na prostoru cijele tadašnje Jugoslavije.

Prvu ulogu ostvario je 1971. godine, kada je dobio rolu u filmu „Makedonski dio pakla“, glumeći partizana. Pored silnih rola u teatru, najznačajnije uloge na velikom platnu odigrao je u filmovima „Prije kiše“, „Kad svane dan“ i „Tetoviranje“. Mnogi ga pamte i po ulozi u seriji „Selo gori, a baba se češlja“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:40