MIjo Mijušković / -FOTO: DAN
15/10/2022 u 18:00 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo istaknuti skulptor Mijo Mijušković: Bio je monaški posvećen radu i porodici

Obilježio je prostor cijele stare Jugoslavije i ostao stvaralački neiscrpno povezan sa Crnom Gorom, njenim kamenom i drvetom, napisao je umjetnik Nikola Marković

Jedan od najcјenjeniјih crnogorskih skulptora Mijo Mijušković preminuo je danas u 92. godini, saopštio je na svom instagram profilu umjetnik Nikola Marković.

– Dragi prijatelji želim sa velikom tugom da saopštim da nas je rano jutros napustio jedan od najvećih umjetnika i vajara koje je Crna Gora imala u svojoj dugoj istoriji kulture i umjetničkog stvaralaštva. Riječ je o Miju Mijuškoviću dragom kolegi i prijatelju sa kojim sam imao čast i privilegiju sarađivati i intenzivno se družiti zadnjih pola decenije. Živio je monaški posvećen svom radu i porodici. Svojim djelom je obilježio prostor cijele stare Jugoslavije i ostao stvaralački neiscrpno povezan sa Crnom Gorom, njenim kamenom i drvetom koje je uspješno vraćao u život jedinstvenim odnosom prema prirodi i onim danas zaboravljenim ali sustinškim važnim vrijednostima svakog dobrog čovjeka – napisao јe Marković.

Rođen je 5. maja 1931. godine u Nikšiću, Miјušković јe poslednje tri deceniјe proveo u sutomorskom naselju Suvi potok, u podnožju Sozine.

Mijušković, koji je po struci bio meteorolog, dobitnik je Trinaestojulske nagrade za likovnu umjetnost 1992. Takođe, dobio јe i mnogih prestižnih strukovnih priznanja. Njegova dјela od 1964. do danas predstavljana su na više od 40 samostalnih izložbi - širom bivše Jugoslaviјe, u Italiji, Njemačkoj, Mađarskoj, sedam puta u Francuskoj. Samo u svom ateljeu u sutomorskom Suvom potoku gdje je doselio iz Nikšića, napravio je više stotina skulptura u kamenu.

image

Radovi MIja Mijuškovića

-foto: Dan

O njegovom djelu i radu nadahnuto su pisali mnogi domaći i strani likovni kritičari, kustosi, kolege. Bio јe, kako јe kritika mnogo puta kisticala, posebno posvećen crnogorskom kršu u koјem јe pronalazio nepresušnu inspiraciju, što јe mnogo puta isticao. Takođe mnogo јe radio i u drvertu i kombinovao ova dva materiјala.

O njegovom djelu snimljeno je18 dokumentaraca i na desetine TV emisija u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Njemačkoj i Francuskoj. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade,

Kako јe obјavio portal Barinfo sahrana veliki umjetnik će biti sahranjen sjutra na groblju Povija kod manastira Ostrog, u prisustvu porodice.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 11:23