Sa književne promociјe u Tuzima (arhivski snimak) / FOTO: CEKUM
06/04/2024 u 22:00 h
Vera SamolovVera Samolov
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ruždijа Adžović postao član Udruženja pisaca i književnih prevodilaca

Udruženje pisaca i književnih prevodilaca Crne Gore primilo јe u članstvo Ruždiju Adžovića, člana Društva pisaca Bosne i Hercegovine i Predsjedništva Društva pisaca BiH, obaviјestio јe Željko Sekulović, osnivač Udruženja pisaca i književnih prevodilaca Crne Gore.

Adžović јe novinar, publicista i književnik, rođen je 23. januara 1962. godine u Podgorici. U Sarajevu je završio Fakultet političkih nauka - Odsjek žurnalistika. Od 1986. godine je profesionalni novinar. Trinaest godina je radio na Radiju Crne Gore. Pisao je za mnoge časopise i dnevne listove širom bivše Jugoslavije. Radio je u "Večernjim novinama", "Jutarnjim novinama", "Nezavisnim novinama", bio je zamjenik glavnog urednika dnevnih listova "BH Dnevnik" i "AS", urednik u "Dnevnom avazu", ako i u biznis magazinu "Banke".

Afirmacija temeljnih stvaralačkih vrijednosti

Adžović potpisuјe djela: "Merhamet - 100 godina" (Monografija), Amos Graf, Sarajevo, 2013; "Merhamet - Yüz Yillik Yardimseverlik", na turskom jeziku: Ankara, Turska, 2013; "Ogrlica iz Šanliurfe" (Roman), Amos Graf, Sarajevo, 2014; "Kilibarda - Sarajevski dani", Centar za kulturu - Bihor, Podgorica, 2014; "Sebijini snovi" (Pripovijetke), Amos Graf, Sarajevo, 2017; "Tunjo - Razgovori s Muhamedom Filipovićem", Buybook, Sarajevo, 2021; "Merhamet – 110 godina" (Monografija), HO "Merhamet" MDD, Sarajevo, 2023; "Merhamet Švedske" (Monografija), MDD Merhamet Švedske, Sarajevo, 2023; "Sidran: živjeti, svjedočiti epohu", Connectum, Sarajevo, 2023; "Centrotrans - 75 godina na tronu (Monografija)", Amos Graf, Sarajevo, 2023.

Ruždija Adžović je zastupljen u biografskom leksikonu "Ko je ko u Bosni i Hercegovini" te u leksikonu "Bošnjaci/Muslimani Crne Gore". Dobio je Nagradu opštine Tuzi za 2019. godinu za doprinos afirmaciji temeljnih stvaralačkih vrijednosti značajnih za opštinu Tuzi i šire, u književnoj, novinarskoj i publicističkoj djelatnosti. Ruždija Adžović je i muzičar i muzički stvaralac, a bavi se i slikarstvom. Od 2000. godine, sa suprugom Dudom, sinom Mirzom i kćerkom Aidom živi u Sarajevu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:08