Senad Gačević sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, pred publikom u Muzičkom centru / - FOTO: SVETLANA ćETKOVIć
02/12/2023 u 19:38 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Senad Gačević, 40 godina stvaralaštva: Aplauzi za bogat profesionalni život

Ozbiljan opus, vrlo razgranat u raznovrsnim žanrovima. I ako ja tu mogu nešto da primetim, to je da mi u stvarnosti ne poznajemo dovoljno taj opus, kazala je Marinković

Kompozitor Senad Gačević u mnogim oblastima kulturnom života Crne Gore bio je pionir. Između ostalog, uradio je mnogo na zaštiti folklorne muzičke baštine, na polju muzičke pedagogije, vrijednim radom kao dekan izdigao je na viši nivo Muzičku akademiju, kazala je muzikološkinja dr Sonja Marinković.

Crnogorski simfonijski orkestar je nakon njene besjede izveo je program, Gačevićeve kompozicije "Tevba" iz 1985. godine, "Re-mi-niscencije" iz 2002, kao i premijerno "I Simfoniju" kojom je on diplomirao na Muzičkoj akademiji 1986, te dva djla iz novijeg opusa - "Miladinovo kolo" i "Alaturka" iz 2022.   

Marinković je u obraćanju publici koja je ispunila veliku salu Muzičkog centra na koncertu kojim je proslavljen jubilej kompozitora Senada Gačevića istakla da je 40 godina rada u jednoj oblasti govori da je riječ o bogatom profesionalnom životu. 

- Zadovoljstvo mi je ovo autorsko veče  moj dugogodišnjeg kolege, saradnika, prijatelja, Senada Gačevića, što je ovo jedan izuzetan jubilej, jedan izuzetan povod. Četrdeset godina rada u jednoj oblasti, koliko je to različitih aktivnosti, šta sve nosi taj bogat profesionalni život. To važi za svaku sredinu, ali u Crnoj Gori, to je sasvim sigurno značilo da morate raditi mnoge poslove, da se morate rasipati na sto strana zato što ste potrebni, a ako neko ima sposobnosti i volje, onda naravno to vrlo lako bude ispoštovano - kazala je Marinković

Ona se osvrnula i na dane kad je Gačević vodio kao dekan Muzičku akademiju, naglašavajući da je napravio od nje uglednu ustanovu koja je privlačila studente iz cijele Jugoslavije.

Senad Gačević je uradio mnogo u zaštiti folklorne baštine, uporedo je objavljivao foklornu građu i obrađivao folkorne motive i predstavljao ih na jedan drugačiji umjetnički način.

- On je uvijek posvećen, učinio je mnogo angažovanjem u raznim odborima, radeći na nastavnim planovima i programima, na evaluaciji rada nastavnika - istakla je ona naglašavajući da njegov doprinos kulturni mnogo veći od onoga što se vidi.

Kako je naglasila, zbog svega toga nije mogao da se posveti u potpunosti uvijek svom, kompozitorskom pozivu.

- Ozbiljan opus, vrlo razgranat u raznovrsnim žanrovima. I ako ja tu mogu nešto da primetim, to je da mi u stvarnosti ne poznajemo dovoljno taj opus. Muzikolog sam, po profesiji pratim, kompozitorski rad i zainteresovana sam, ali nemate priliku da se susretnete - istakla ej marinković, dodajući da su djela gačevića izvođena svuda us vijetu, da su ga izvodili crnogorski muzičari, od Rusije, Ukrajine do Francuske, ali da ovdje nema mnogo prilike da se da se čuje ni njegova  ni djela drugih crnogorskih kompozitora.

Ovo jeste  deveti put da mu se priređuje autorski koncert, ali, kako je zaključila Marinković, bilo bi zadovoljnija kada bi djela Gačevića kao i ostalih domaćih kompozitora postala redovni dio koncertnih programa.

Ovo muzičko veče obilovalo je emocijama, a Gačević se na poziv dirigenta Darija Vučića poklonio publici koja je kompozitora nagradila stajaćim ovacijama.   

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 11:21