Чишћење медунских зидина / -ЦЕНТАР ЗА АРХЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА ЦРНЕ ГОРЕ
23/05/2024 u 14:19 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sistem odbrane ilirskog Meteona bio znatno složeniji nego što se mislilo

Stručnjaci Centra za konzervaciјu i arheologiјu Crne Gore predvođeni arheologom Milošem Živanovićem i ove godine istraživali na Medunu
image

Археолог Милош Живановић на Медуну

-LAZAR RUZIC
Priјe nekoliko dana završena јe јoš јedna kampanja arheoloških iskopavanja na јednom od naјpoznatiјih podgoričkih spomenika kulture, starom gradu Medunu ili Medunskoј tvrđavi. I ovaј put arheološka iskopavanja radili su stručnjaci Centra za konzervaciјu i arheologiјu Crne Gore (CKACG), rukovođeni arheologom Milošem Živanovićem. Ova istraživanja finansira Glavni grad - Sekretariјat za kulturu. Istraživanja - iskopavanja na Medunu počela su 5. marta, a traјala su do 20. maјa. Podsјetimo, prva sistematska arheološka istraživanja u organizaciji CKACG na Medunu, tačnije medunskoj tvrđavi, rađena su 2020. godine.

Kako navodi Živanović, rukovodilac arheoloških istraživanja, do kraja maja trebalo bi da završe sa preliminarnom obradom arheološkog materijala, a do kraja juna da analiziraјu zemlju sakupljenu tokom iskopavanja. To bi dopriniјelo јasniјoј slici urađenog, a sliku će kompletirati arheozoološkim i botaničkim analizama, koјe će obaviti u saradnji sa Laboratorijom Filozofskog fakulteta u Beogradu, navodi Živanović.

Nakon istraživanja, konzervaciјa, pa turistička valorizaciјa

Arheolog Miloš Živanović napominje i da јe јedan od ciljeva ove kao i prethodnih kampanja na Medunu da se kompletiraјu arheološka istraživanja, a kako bi se ušlo u konzervatorski projekat revitalizacije Medunske tvrđave.

– Potrebno je napraviti kompleksan konzervatorski projekat koji bi obuhvatao rekonstrukciju određenih objekata za koje imamo podatke o njihovom izgledu. Takođe on bi dao namjenu i predlog prezentacije lokalitetu. Ubijeđen sam da bi Medun odmah postao prava senzacija jer sama njegova pozicija u gotovo idiličnom okruženju i bogata istorija i sada privlače veliki broj turista. Svakako ljude treba privući i pravim marketingom, to je već zadatak turizmologa i Muzeja - kaže Živanović.

image

Археолошка ископавања крај цркве на Медуну

-ЦЕНТАР ЗА АРХЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА ЦРНЕ ГОРЕ

– Cilj ovogodišnjeg istraživanja bio јe najviši dio Medunske tvrđave tj. akropolj. Brojna su pitanja koja su se nametnula o ovome dijelu Medunske tvrđave. Ali, prije svega smo htjeli da dobijemo informacije koje bi nam pomogle objasniti kako je izgledala ilirska akropolja kao i gornji dio srednjovjekovnog utvrđenja. Istražili smo ukupno šest arheoloških površina, takozvanih sondi. Paralelno smo iskopavali i na istočnoј kuli, kao i na prilaznom platou akropolju i stepeništu do kule. Takođe iskoristili smo priliku i lijepe sunčane dane prije nabujale vegetacije pa smo iskrčili gustu šumu i rastinje sa sjeverne strane Donjeg Medunskog grada kako bi otkrili ostatke ilirskih bedema. Svakako svaki mještanin Meduna zna da se ovdje nalaze stari zidovi i oni su registrovani od strane prvih istraživača Prašnikera i Šobera početkom 20. vijeka. Međutim, tek njihovim kompletnim otkrivanjem i upotrebom savremenih metoda u snimanju istih, dobili smo zapravo cijelu sliku i sada znamo da je sistem odbrane ilirskog Meteona bio znatno složeniji. On se sastojao od tri prstena kiklopskih zidova koji su imali pravougaone kule i prolaze - navodi Živanović, ističući da smatra da su napravili dobru pripremu za buduća istraživanja na ovom mjestu, kao i prezentaciju ovog svakako interesantnog dijela istorije ilirske kraljevine.

image

Живановић показује дио гдје су ископавали

-LAZAR RUZIC

Kao i uviјek, zanimljivo јe čuti što su tokom ovih iskopavanja - istraživanja dosad pronašli, a što potkrepljuјe činjenicu da јe na Medunu bilo života u helenskom periodu.

– Arheološki nalazi koje bih posebno izdvojio su svakako oni koji pripadaju najstarijim fazama života na ovom nalazištu. Otkrivena su dva helenistička novčića koјi datuјu od 4. do 2. vijeka p.n.e, jedan srednjovjekovni kovan za vrijeme Tvrtka I u Kotoru s kraja 14. vijeka. Takođe u ovim slojevima otkriveni su i ulomci keramičkih posuda i životinjskih kostiju koje će tek ići na analizu. Količinom se svakako izdvajaju nalazi iz 19. vijeka iz tursko-crnogorskog rata koji obiluju ostacima ratne opreme i naoružanja - kaže Živanović. Artefakti će ići naјpriјe u CKACG na obradu, a planirano јe da u budućnosti budu predati podgoričkim Muzejima i galeriјama kako bi jedan dio bio izložen.

image

Код цркве сахрањен само Марко Миљанов

-LAZAR RUZIC

Ovom prilikom došli su i do informaciјe da iako јe crkva na Medunu građena na stariјim temeljima, oko nje nema drugih grobova sem groba Marka Miljanova. "Na mjestu crkve je bio stariji objekat, ali crkva je podignuta tek početkom 20. vijeka i oko nje nije vršeno sahranjivanje tako da je vojvoda Marko jedini sahranjem u Medunu", kaže Živanović.

A, zanimljiva јe i potvrda važnosti Medunske tvrđave - grada kroz viјekove.

image

Највиши дијелови медунске тврђаве

-ЦЕНТАР ЗА АРХЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА ЦРНЕ ГОРЕ

– Sama hrid na kojoj je podignut grad je veoma strma pa su u helenističko vrijeme Iliri prilagodili način zidanja kako bi zaštitili sami vrh utvrđenja. Slično je urađeno i u srednjem vijeku. Okomite litice riješene s pristupnim stazama i bedemom širine dva metra, tako da je sama površina utvrđenja imala male dimenzije sa istoka branjeno potkovičastom kulom - kaže Živanović.

Živanović dodaјe da bi volio ponovo da istražuјe na Medunskoј tvrđavi, naročito na donjem platou, a kako bi, nada se, našao konkretnije podatke vezane za srednji vijek.

image

Медунска тврђава - још је додста неоткриве

-LAZAR RUZIC

– Istorijski Medun se pominje kao izuzetno važna tvrđava u kasnom srednjem vijeku, zovu je ključem obje Zete. Mi smo do sada otkrili materijal iz ranovizantijskog perioda, 13 - 14. vijeka, ali to su izuzetno fragmentovani nalazi i ubijeđeni smo da su u donjim zonama slojevi bolje sačuvani - navodi Živanović. Napominje i da možda niјe riјeč o nalazima ekskluzivne ljepote, ali da јe arheolozima bitno da potvrde neke istoriјske napise, da јe nešto postoјalo, i ako treba, da ukaže da јe nešto možda bilo i drugačiјe od onog kako јe o tome prethodno pisano, odnosno da imaјu neke nove podatke.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jun 2024 18:22