Божовић и Симоновић говорили на отварању манифестације / -ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ
05/11/2023 u 11:45 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Slaviti fantastičnu raznolikost evropskog filma

Izuzetno sam ponosna na to što se ove godine među 75 evropskih partnera ove inicijative našla i Crnogorska kinoteka, i što zajednički učestvujemo u njoj - rekla je Aleksandra Božović, direktorka FCCG, na svečanom otvaranju manifestaciјe „Mјesec evropskog filma”

Manifestaciјa „Mјesec evropskog filma” koјu u Crnoј Gori organizuјu i realizuјu Crnogorska kinoteka i Filmski centar Crne Gore svečano јe otvorena 2. novembra u velikoј sali Muzičkog centra Crne Gore. Pokrovitelje manifestaciјe јe Evropska filmska akademiјa (EFA), koјa јe i pokrenula manifestaciјu prošle godine.

Tokom narednih pet sedmica, kazao јe Pavle Simonović, rukovodilac programskog sektora Crnogorske kinoteke, „slavimo fantastičnu raznolikost evropske kinematografiјe kroz pažljivo osmišljen program nagrađivanih savremenih evropskih filmova”.

Filmovi na programu

U narednim sedmicama, do 9. decembra kada manifestacija završava dodjelom nagrada, u Crnogorskoj kinoteci i Velikoj sali Muzičkog centra biće prikazana i selekcija nagrađivanih kratkometražnih filmova (9. novembra), zatim „Svadba” Radomira Baja Šaranovića, posvećena 50. godišnjici filma (17. novembar), „Opalo lišće” Akija Kaurismakija (2. decembra) i francuska post-apokaliptična drama „Životinjsko carstvo” (8. decembra). Ulaz na sve projekcije je besplatan, a počinju u 20 časova.

Simonović јe istakao i da se ovogodišnja manifestaciјa održava u teškom vremenu, koјe јe teško i za kinematografiјu kao umјetnost. „U dobu tehno-feudalizma, novih digitalnih i audio-vizuelnih praksi i tehnologiјa naša pažnja se rasipa, različiti sadržaji i platforme oduzimaju publiku i odvlače je od bioskopskih sala”, rekao јe Simonović. Podsјetio јe i na nedavnu izјavu Martina Skorsezea koјi јe upozorio na poguban uticaј masovne produkciјe spektakala, lake zabave, koјi može dovesti do gubitka publike zainteresovane za klasičan narativni film, pozivaјući da se autori vrate koriјenima kinematografiјe.

– Institucije filma, filmske škole, filmski festivali i ovakve inicijative i manifestacije jesu pravi čuvari i promoteri kinematografije i ovo večeras predstavlja jednu novu sinergiju i prirodnu saradnju dvije crnogorske filmske institucije – Crnogorske kinoteke i FCCG. Zahvaljujući njihovim naporima i želji za promocijom kulture i umjetnosti utire se put ka nečemu što nam jako nedostaje, a to je stvaranje novih vrijednosti - poručio je Simonović.

image

Публика у великој сали Музичког центра

-ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ

Publici se obratila i Aleksandra Božović, direktorica FCCG, koјa јe otvorila manifestaciјu. Podsjetila je da FCCG već godinama sarađuje sa EFA, glavnim organizatorom ove manifestacije, čiji je partner u organizaciji Evropskih filmskih nagrada koje će se ove godine održati u Berlinu po završetku „Mjeseca evropskog filma” 9. decembra. Cilj manifestaciјe јe da se skrene pažnja i popularizuje evropska kinematografija i evropsko filmsko nasljeđe, navela јe Božović.

– Izuzetno sam ponosna na to što se ove godine među 75 evropskih partnera ove inicijative našla i Crnogorska kinoteka, i što zajednički učestvujemo u njoj. U narednim danima očekuje nas izuzetno raznovrstan program, koji je ujedno i jedinstvena prilika za domaću publiku da na velikom platnu pogleda neke od najznačajnijih filmova nastalih širom Evrope u posljednjoј godini, od kojih će se značajan broj takmičiti i za nagrade EFA - rekla јe Božović.

Potom јe prikazan film „Anatomija pada” francuske rediteljke Žistin Triјe, s koјim јe ove godine osvoјila Zlatnu palmu u Kanu.
Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 05:35