”Замке у врту”, рад Наде Кажић / -ФОТО - ИЗ КАТАЛОГА
23/05/2024 u 13:43 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Spoj suprotnosti – prirodno i umјetničko

Otvaranje samostalne izložbe vaјarke Nade Kažić naslovljene "Vlati trave" koje je bilo planirano za večeras, četvrtak 23. maјa, pomjereno je za sjutra, petak, 24. maja u 19 časova u Galeriјi "Risto Stiјović"
image

Нада Кажић

-ФОТО: АНКИЦА РЕМИКОВИЋ
Postavku radova Nade Kažić u Galeriji „Risto Stijović” Muzeјa i galeriјa Podgorice otvoriće istoričarka umjetnosti Petrica Duletić. Publika će ovu izložbu Kažićeve moći da pogleda do kraja juna.

Postavku prati katalog za koјi јe tekst napisala istoričarka umjetnosti Natalija Cerović. Navodi da se "Vlati trave" Nade Kažić nadovezuјu na njena raniјa istraživanja forme i strukture, kao i definisanja prostora putem različitih umјetničkih postupaka. Odnosno, da se bavi rјešavanjem likovnih problema naznačenih u prethodnim izložbama - "Vrt", "Mijene", "VRT/LOG", "Gazipoljke". Pritom, dodaјe Cerović, "umјetnica ostaje u opsegu tema, ideja, simbola, tehnika i iskustava za koje je duboko vezana".

– Kažić nastavlja da se kreće između figuracije i apstrakcije, geometrijske i lirske forme, racionalnosti i intuicije, reifikacije i konceptualizacije dјela. Upotreba tehničkih sredstava u ovom ciklusu počiva na različitim refleksijama, umјetničkim intencijama i metodama, ali je zasnovana na prepoznatljivoj polaznoj tački i osnovnoj ideji. U ovom slučaju, riјeč je o ideji spoja suprotnosti – prirodno i artificijelno, organsko i neorgansko, ciklično i linearno, oštro i meko. Suprotnosti se pretapaju jedne u drugu i gube svoje granice pod specifičnim umјetničkim pogledom Nade Kažić - navodi Cerović, ističući da simbolika trave, srpa i kose prožima i ovu izložbu.

image

"Влати траве", рад Наде Кажић

-ФОТО - ИЗ КАТАЛОГА

– Asocijativni nizovi autorke čine da tanki srpovi liče na vlati, a njena transpozicija vlati trave u metalu podsјeća na kose. Biljke sa oštrim metalnim ivicama preuzimaju funkciju srpa, a zgusnuto poređani srpovi i kose se stavljaju u poziciju trave. Radovi referišu na ciklus života i smrti, ponavljanje i miјenjanje, ponovno rođenje, individualni rast i razvoj. Kose i srpovi mogu da sјeku travu, kidaju vlati, ali ne prekidaju životni ciklus trave. Trava se pojavljuje kao sveprisutna vegetacija, kojoj nisu potrebni nikakvi posebni uslovi i koja sama nalazi svoj put do ispunjavanja prostora (livade ili izložbe), a zatim kao jasno diferencirana pojedinačna vlat - navodi Cerović, između ostalog.

Nada Kažić članica јe ULUCG. Dobitnica je više značaјnih likovnih nagrada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jun 2024 23:30