Библиотека за слијепе ЦГ (лого) / -Библиотека за слијепе ЦГ (лого)
23/04/2024 u 08:18 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svjetski dan knjige i autorskih prava u BZSCG

Biblioteka za slijepe Crne Gore (BZSCG) u saradnji sa banjalučkom Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica povodom 23. aprila, Svjetskog dana knjige i autorskih prava, organizuje danas u 11 časova u svojim prostorijama dijalošku tribinu "Čitaoci i čitanje u vremenima krize"

"Čitaoci i čitanje u vremenima krize" kao poseban kulturni program ima za cilj da problematizuje određene aspekte kulture čitanja u eri digitalizacije i vještačke inteligencije, da ukaže na vrijednosti čitanja, ali i perspektive čitanja sa obzirom na vrtoglavi tehničko-tehnološki napredak i ubrzanje koji uzrokuju manjak vremena za knjigu.

U programu će učestvovati književnik iz Podgorice, Miljan Nikolić koji će kao čitalac i pisac govoriti o aktuelnim čitalačkim trendovima i odnosu pisac – tekst – čitalac. Tema njegovog izlaganja je "Tajni život knjige", a cilj je da osvijetli čitanje kao način unutarnjeg putovanja prema sebi u eri digitalne komunikacije.

Na skupu će govoriti i mr Mirela Šarić, bibliotekar savjetnik i magistar bibliotekarstva iz Banja Luke. Šarić je inače direktorka Biblioteke za slijepa i slabovidna lica Republike Srpske, a njeno izlaganje nosi naziv "Trendovi kulture čitanja i savremeno doba".

U trećem i završnom dijelu programa spikerka Vesna Jaćimović pročitaće besjedu Davida Albaharija "Kako čitati kratku priču" u kojoj se jedan od najznačajnijih pisaca sa ovih prostora na neobičan način, hvata u koštac sa samom čarolijom čitanja kratkih priča koju pokušava osvijetliti upravo majstorstvom kratkih priča drugih pisaca.                 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

02. maj 2024 19:18