Детаљ с отварања изложбе у Црногорској кући у Београду / -фото: ФВУ УНИВЕРЗИТЕТА "МЕДИТЕРАН"
20/12/2023 u 12:11 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Umјetnička dјela su tragovi opštih i ličnih stopa

Izložbu Marije Džoganović, Katarine Laković i Balše Gobovića u Beogradu otvorila je Katarina Gazdić Ilić, istoričarka umјetnosti, koјa јe navela da umjetnost ne možemo posmatrati u nekom izolovanom prostoru, odvojeno od društva i svijeta

image

Гобовић крај својих портрета

-фото: ФВУ УНИВЕРЗИТЕТА "МЕДИТЕРАН"
Prostorna instalacija "Čistilište" umjetnica Marije Džoganović i Katarine Laković i izložba foto - portreta fotografa Balše Gobovića, otvorena je u četvrtak, 14. decembra u Crnogorskoj kući na Dedinju, u Beogradu. Ovi umјetnici, uјedno su i profesori Fakulteta vizuelnih umјetnosti Univerziteta "Mediteran" iz Podgorice.

Upoznavanje beogradske publike s njihovim radovima omogućeno je zahvaljuјući saradnji Univerziteta "Mediteran", Ambasade Crne Gore u Beogradu i Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju FVU Univerziteta "Mediteran", prostor "Crnogorske kuće" je svojim autentičnim ambijentom, omogućio da radovi umjetnika, koji se po svom konceptu i sadržaju, kao i estetici, razlikuju, čine jednu tematsku cjelinu, koja je obezbijedila publici poseban umjetnički doživljaj.

image

Џогановић крај своје инсталације

-фото: ФВУ УНИВЕРЗИТЕТА "МЕДИТЕРАН"

Izložbu јe otvorila Katarina Gazdić Ilić, istoričarka umјetnosti, koјa јe navela da umjetnost ne možemo posmatrati u nekom izolovanom prostoru, odvojeno od društva i svijeta".

– Umјetnička djela mogu se tumačiti samo kao tragovi opštih i ličnih stopa, nudeći nam moguće staze za razumijevanje prostranstva tajne ljudske prirode i duha vremena u kom su nastajala - rekla јe Gazdić Ilić.

Razmaknuti zavјesu, doći do јedinstvenog Јa

Umjetnica Marija Džoganović, komentarišući svoj rad, pod nazivom "26" koju čini zavjesa sa preko 300 kutija cigareta sa pozlatom, koji predstavljaju i objekat i osjećaj, tačnije i predmet želje ali i potrebu za demistifikacijom, dodaje "da zavjesa ustvari zaklanja sve ono unutrašnje, koje posmatrač ne može ni vidjeti ukoliko sam ne spozna mogućnost spostvene potrebe za čišćenjem i pročišćenjem".

Balša Gobović, umjetnik i autor izložbe "Odraz" koju čine 12 portreta objašnjava da "nečije postojanje oslikavaće i nečije unutrašnje stanje, jer fotografija kao medijum ne mari da li je nešto važno ili ne. Kako je svako od nas jednistven u svojoj prirodi, onda je za uspješnost portreta potrebno doprijeti do te jedinstvenosti. Potreban je povratak na "obično", "jedinstveno" Ja. Ni jedno ni drugo stanje nije toliko interesantno, koliko sama činjenica da se prelaz iz jednog u drugo stanje zaista desio."

Umjetnica Katarina Laković je odgovarajući na pitanja koja su se odnosila na razloge korišćenja konjskih kostiju kao materijala za umjetničko djelo, dodala je da osim što rad "13" čini umjetnički komentar na odnos prema životinjama u prehrambenoj industriji, takođe ima i drugo značenje.

image

Дио поставке с којом су се представили умјетници

-фото: ФВУ УНИВЕРЗИТЕТА "МЕДИТЕРАН"

– Bilo je važno da se rad sa konjskim kostima izloži u Crnogorskoj kući. U pitanju su kosti konja sa Fundine, a znamo koliko je čuvena bitka i pobjeda na Findini važna u kučkoj i crnogorskoj istoriji. Veza između konjskih kostiju nađenih na istom mjestu, na kome se prije skoro 150 godina odigrala jedna od odlučujućih bitaka našeg naroda, stvorila je potrebu da umjetnički reagujem i upravo ovdje, na ovom mjestu, dovedem u vezu nas danas sa nama nekad - navela јe Laković.

image

Дио поставке с којом су се представили умјетници

-фото: ФВУ УНИВЕРЗИТЕТА "МЕДИТЕРАН"

Otvaranje izložbi "Čistilište" i "Odraz" u Crnogorskoj kući je prva od serije izložbi planiranih uspostavljenom saradnjom Univerziteta "Mediteran" i Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i diplomatsko – konzularnih predstavništava u regionu.

Svečanom otvaranju na Dedinju prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, predstavnici Ambasade Crne Gore u Beogradu, kolege sa partnerskih fakulteta i akademija, Univerziteta u Beogradu, predstavnici crnogorskih udruženja u Beogradu, predstavnici institucija kulture Republike Srbije i druga zainteresovana javnost. Otvaranju izložbi prisustvovao je i pisac i pjesnik Đorđe Matić iz Zagreba.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 02:23