Oleh Herasimenko i Tamara Vujović / - MARKO GARDASEVIC
20/01/2024 u 19:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović – Herasimenko: Kultura kao most solidarnosti u vrijeme ratnih izazova

Vujović je istakla da je Vlada spremna pružiti podršku ne samo na polju spoljne politike, već i kroz Ministarstvo kulture i medija, stvarajući povoljne uslove za predstavljanje kreativnog stvaralaštva ukrajinskih umjetnika i kulturnih radnika koji trenutno ili trajno borave u Crnoj Gori

Kultura nije luksuz, već temelj ljudskog bića – ne samo da čini da se osjećamo živima, već nam pruža i osjećaj identiteta, zajedništva i normalnosti, čak i u najizazovnijim vremenima, zaključak je susreta između ministarke kulture i medija Tamare Vujović i ambasadora Ukrajine u Crnoj Gori Oleha Herasimenka.

Uprkos izazovima koje nameću aktuelna ratna dešavanja u Ukrajini, cilj ovog sastanka je bio da naglasi solidarnost i podršku Crne Gore prema ukrajinskom narodu, posebno u oblasti kulture.

Vujović je istakla da je Vlada Crne Gore spremna pružiti podršku ne samo na polju spoljne politike, već i kroz Ministarstvo kulture i medija, stvarajući povoljne uslove za predstavljanje kreativnog stvaralaštva ukrajinskih umjetnika i kulturnih radnika koji trenutno ili trajno borave u Crnoj Gori.

U cilju jačanja kulturne raznolikosti, ministarka Vujović je fokusirajući se na konkretne korake ka kulturnoj saradnji u oblasti muzike, plesa, kinematografije i likovne umjetnosti poseban naglasak stavila na razmjenu umjetnika, organizaciju izložbi i institucionalnu saradnju.

image

Oleh Herasimenko i Tamara Vujović

- MARKO GARDASEVIC

Ona je takođe istakla značaj kreativnih habova u Kotoru, Baru i Šavniku kao centre kulturnih inovacija, pružajući mogućnost ukrajinskim umjetnicima da učestvuju u rezidencijalnim programima.

“Ovo predstavlja konkretan korak ka povezivanju umjetničkih zajednica Crne Gore i Ukrajine, stvarajući mostove kroz kreativno izražavanje”, zaključila je Vujović.

Na sastanku je zaključeno da je Ukrajina, uprkos ratnim uslovima, uspjela da održi medijsku scenu raznovrsnom, što pokazuje otpornost institucija i demokratskih principa. Naglašena je važnost izvještavanja iz ratom zahvaćenih područja, kako bi se informisala javnost o situaciji i pružila podrška ukrajinskom narodu, te kako bi se podigla svijest o potrebi za mirom i podrškom humanitarnim naporima.

Herasimenko je čestitao ministarki stupanje na funkciju i izrazio svoje želje za njenim uspjehom u radu.

On je istakao da doživljava kulturu kao oazu normalnosti u ratnim uslovima.

- Dokaz da kultura uvijek nađe svoj put je to što i u ratnim uslovima ukrajinski narod uspijeva da organizuje razne koncerte u metro stanicama, kako bi stvorili neki privid normale, jer čovjek nije predviđen da konstantno živi pod stresom i u strahu - istakao je Herasimenko.

Ambasador je naglasio izazove sa kojima se kulturna baština Ukrajine suočava tokom trenutne ratne situacije.

Herasimenko je istakao da su zbog ruskih napada ukrajinski kulturni fondovi i baština organizirano uništavani.

- Uništeno je preko 1.700 kulturnih ustanova, uključujući muzeje, biblioteke... - istakao je ambasador saglašavajući se sa ministarkom oko potrebe za obnovom kulturne baštine nakon završetka sukoba.

U zaključnim riječima, ambasador je izrazio snažnu podršku Ukrajine Crnoj Gori u kontekstu pridruživanja Evropskoj uniji. Gledajući Crnu Goru kao lidera u procesu pridruživanja EU, ambasador je naglasio da bi uspjeh Crne Gore u ovom procesu bio inspiracija za sve zemlje koje teže evropskim vrijednostima.

Sagovornici su zaključili da je potrebno da svi težimo i podstičemo održiva mirovna rješenja, te da cijenimo mir iznad svega, posebno u doba kada svjedočimo izbijanju novih sukoba u različitim krajevima svijeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 22:59