Tamara Vujović / - MINISTARSTVO
20/03/2024 u 15:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Novinari ne smiju da budu poniženi, obeshrabreni, zastrašeni, izloženi bilo kakvom pritisku

Novinari ne smiju da budu poniženi, obeshrabreni, zastrašeni, izloženi bilo kakvom pritisku. Kada nam se ne sviđa kako pišu o nama ne smijemo ih zastrašivati krivičnim prijavama kako bi ih ućutkali, kazala je Tamara Vujović, ministarka kulture i medija Crne Gore.

- Novinari-čuvari javnog interesa i novinarstvo-posao, kao jedan od temelja demokratije! A cijenimo li ih dovoljno, cijenimo li ga dovoljno? Oni pitaju, informišu, kontrolišu, ukazuju, kritikuju. I kada nije bezbjedno, kad je neizvjesno i tenzično, kada su loše vremenske prilike, u zoru, u noći, kad se sjednica Vlade, Skupštine oduži, kad su izloženi neprijatnostima, kad se osjećaju degradirano, kada ih napadaju - tu su, jer profesionalni zadatak zove - kaže Vujović.

Kako je istakla, možda javnim funkcionerima, nije uvijek lako odgovarati na pitanja, jer su donosili važne odluke, koje će uticati na živote svih, dugo pregovarali da obezbijede što bolju poziciju za državu i društvo.

- Ali, imamo li pravo medijske poslenike uskratiti za odgovor, ili još gore „gledati ih sa visine“?! Nemamo, ni ljudski, ni državnički, a ni zbog toga što javnosti ne možemo oduzeti pravo da zna. Jedna od najznačajnijih dužnosti građana je da izaberu svoje lidere, ali treba da budu informisani o tome šta rade dok su na vlasti - kaže ministarka kulture.

Ističe da je jedini sud kojem "ćemo svi, prije ili kasnije, jednom u četiri godine ili ranije, biti izloženi je sud javnosti, koji u konačnom zavisi od sposobnosti političara da dokaže da mu je javni interes iznad svih drugih. A da ga javnost razumije i podrži njegovu politiku, moguće je jedino dvosmjernom komunikacijom sa građanima, čiji su mediji i novinari posrednici". 

Ističe da upravo zbog toga novinari imaju pravo da pitaju, a političari obavezu da odgovaraju.

-  Ne možemo ih dijeliti na „omiljene“ medije i novinare i one koji nam nisu i kojima nismo naklonjeni. Vlast ne smije da traži „poslušne“, jer to ubija novinarstvo, a rađa političku propagandu. 

Na nama, donosiocima odluka, je da obezbijedimo slobodan i nezavisan rad svim medijima, da im damo prostor da budu kritični, da otvaraju najznačajnije društvene teme, da ukazuju na propuste, jer to što nas stalno podsjećaju na odgovornost, tjera nas da budemo bolji, gradimo bolje društvo i sa rezultatima vrijednim hvale, što prije se nađemo pred vratima Evropske unije - kaže ministarka.

Novinari koji pitaju su čuvari iskušenja političara da ne postanu autokrate ukoliko pritisak upravljanja postane prevelik. Svi mi koji dišemo demokratiju, težimo joj, okupljamo se ispod njene zastave, dajemo joj najboje od sebe, suštinski je razumijemo, upravo treba da jačamo nezavisnost novinarstva u Crnoj Gori i da planski stvaramo uslove da novinari svojim pitanjima, praćenjem naših obećanja, nameću  kontrolu vlasti i ravnotežu kako bi obuzdali političke ambicije.

Sa druge strane, uprkos svim izazovima, objektivnost uvijek treba da bude cilj, skup široko prihvaćenih standarda koji regulišu svakodnevno novinarstvo. Zato novinare samo struka i etička načela, treba da uče kako da rade, unutrašnja samoregulacija da koriguje i vraća ih na pravi put, a ne bilo ko sa bilo koje pozicije moći. 

To ni novinari nikad ne smiju da zaborave i nikada na sebe ne smiju staviti cijenu, niti napraviti najmanji kompromis, koji bi na bilo koji način ugrozio i unizio profesiju, kojom služe građanima i mnogima čiji se glas ne čuje. 

Za javnu riječ odgovorni su političari, ali i novinari i zato moraju uvijek imati na umu da oni kreiraju atmosferu u društvu, koja se preliva na korisnike društvenih mreža, koji postaju emiteri onoga što je glavni narativ, iznoseći direktne prijetnje i govor mržnje.

Medijska etika i novinarski kodeksi nikada ne smiju postati prevaziđena kategorija.

Javni funcioneri, ali i novinari odgovorni su kako bi svi živjeli u društvu bez podjela, tenzija, negativnosti. 

Nezahvalno je pričati o procentu odgovornosti jednih ili drugih, ali jasno je: rezultat može biti dobar i idemo naprijed, samo ako imamo poštujuće, podržavajuće okruženje, a takvo možemo graditi jedino zajedno. 

Pozivam sve kolege političare i nosioce vlasti, a posebno kolege iz Vlade, koja je nedvosmisleno demokratska i proevropska, da uvijek teže stvaranju uslova u kojima se poštuju novinari i njihov rad, uvažavajući činjenicu da oni koji su nas birali treba da budu pravovremeno, objektivno i istinito informisani. 

Ne dozvolimo da medijski radnici ispred naše Vlade u iščekivanju rješenja situacije od velikog javnog interesa, novinari u Domu svih građana Crne Gore i oni na drugim javnim površinama, koji su ostali uskraćeni za odgovor, budu slika nedostatka demokratskog potencijala da razumijemo njihovu ulogu i značaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:08