Ministarstvo kulture / - FOTO: MK
23/04/2024 u 17:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vujović sa Milerom: EK prepoznaje napredak i napore Ministarstva kulture i medija da ubrza reformu medijskog sektora

Evropska komisija prepoznaje napore Ministarstva kulture i medija da ubrza reformu medijskog sektora, saopšteno tokom sastanka ministarke kulture i medija Tamare Vujović i šefa Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju EK, Majkla Milera.

Na sastanku je bilo riječi o daljem unapređenju saradnje i ubrzanju procesa evropskih integracija.

Ministarka se Mileru zahvalila na podršci, na iskrenim i direktnim savjetima koje smo na obostrano korist i zadovoljstvo slijedili u prethodnom periodu u reformi seta medijskih zakona.

- U proteklom perodu značajno smo ubrzali procedure, održavajući dnevnu komunikaciju sa ekspertima Savjeta Evrope. Na gotovo dnevnom nivou smo komunicirali sa kolegama iz Delegacije EU, te smo već 15. marta, samo tri dana nakon dobijanja mišljenja i preporuka Savjeta Evrope, poslali prijedloge zakona EK na mišljenje - istakla je Vujović navodeći da očekuje mišljenje što je prije kako bi bile implementirane sugestije i usvojeni zakoni u crnogorskom Parlamentu u što skorijem roku.

Ministarka je istakla važnost usvajanja Zakona o AVM uslugama, pojašnjavajući da će Crnoj Gori biti ukinuta suspenzija na članstvo u Programu Kreativna Evropa, podprogram Mediji, danom usvajanja tog akta.

- Ova odluka ima veliki značaj za Crnu Goru i cijelu filmsku industriju - navela je Vujović.

Miler je izrazio veliko zadovoljstvo postignutim napretkom u proteklom periodu, ističući važnost zajedničkog rada i saradnje u ostvarivanju ciljeva.

- Izuzetno smo zadovoljni ovom posjetom, jer to ukazuje na veliki napredak koji smo zajedno postigli u proteklim mjesecima - istakao je Miler.

On je napomenuo da cijeni dosadašnje napore administracije koju ministarka Vujović predvodi, te da su rezultati i napredak koji postižemo merljivi, a rezultati pozitivni. Izrazio je nadu da će tako ostati do samog kraja i u konačnom usvajanja zakona, te da će proces proteći glatko i u Vladi i Parlamentu, a da će svaki korak do usvajanja biti transparentno komuniciran sa DG Near i Evropskom komisijom.

Kako je kazao, njihov cilj je da naša zemlja ubrzo dobije Izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila, a usvajanje seta medijskih zakona je jedan od uslova.

- Prema mojim informacijama, potrebne izmjene su tehničke prirode koje su lako rješive. Već ste dobili pozitivno mišljenje Savjeta Evrope, te vjerujem da će i mišljenje Evropske komisije biti povoljno kako bi medijski zakoni što prije bili usvojeni - zaključio je Miler.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. maj 2024 06:30