Tamara Vujović / - FOTO: MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA
15/02/2024 u 10:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Umjetnostu obrazovanju podrška djeci od najranijeg uzrasta

Ona učestvuje na UNESKO Svjetskoj konferenciji o kulturi i umjetničkom obrazovanju koja se održava u Abu Dabiju

Dostupnost kulture i obrazovanja u oblasti umjetnosti značajno doprinosi razvoju društva, a usavršavanje kadrova i cjeloživotno učenje u oblasti kulture jedan je od prioriteta kulturne politike u Crnoj Gori, istakla ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović.

Ona učestvuje na UNESKO Svjetskoj konferenciji o kulturi i umjetničkom obrazovanju koja se održava u Abu Dabiju, gdje je sa ministarkom prosvjete, nauke i inovacija dr Anđelom Jakšić Stojanović prisustvovala otvaranju.

Konferenciju su otvorili visoki zvaničnici, ministar kulture Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Salem bin Kalid Al Kasimi, šef Departmana za kulturu i turizam Abu Dabija Mohamed Kaligf Al Mubarak i predsjednica Generalne konferencije UNESKO Simona Mirela Mikulesku.

Ministarka Vujović je govorila na panel diskusiji "Jednak pristup kulturi i umjetničkom obrazovanju", gdje je sa ministrima i šefovima delegacija iz drugih država razmijenila iskustva i najbolje prakse u cilju unaprijeđenja sektora kulture i umjetničkog obrazovanja.

Predstavljajući obrazovanje u oblasti umjetnosti u okviru Univerziteta Crne Gore, Vujović je naglasila da je usavršavanje kadrova i cjeloživotno učenje u oblasti kulture jedan od prioriteta kulturne politike u Crnoj Gori.

- To je prepoznato i u važećem strateškom dokumentu – Nacionalnom programu razvoja kulture, koji prepoznaje značaj intersektorske saradnje u oblasti obrazovanja i kulture - navela je Vujović.

Ukazala je da se Crna Gora, kao i druge države sa nižim ekonomskim standardom, suočava sa problemom odliva kadrova.

- Dostupnost kulture i obrazovanja u oblasti umjetnosti podrazumijeva stvaranje neophodnih uslova koji bi omogućili podršku i usmjerenje svakom talentovanom dječaku i djevojčici, od najranijeg uzrasta - navela je Vujović.

Ona je kazala da institucije kulture u Crnoj Gori teže da doprinesu dostupnosti kulturnih sadržaja organizovanjem dana umjetničkog obrazovanja, posjetom učenika osnovnih škola i drugim programima kojima predstavljaju kulturno nasljeđe i savremeno stvaralaštvo.

- Ipak, i pored toga, istraživanja su pokazala da postoji slabije interesovanje za sadržaje kulture, posebno među mlađim generacijama. Prepoznali smo ovo kao važan problem u razvoju sektora i sa Ministarstvom prosvjete radićemo na pronalaženju rješenja primjenom najboljih praksi iz zemalja okruženja i Evrope - istakla je Vujović.

Kazala je da je uvjerena da će u okviru UNESCO platforme za kulturu i obrazovanje u oblasti umjetnosti biti omogućena veća dostupnost kulturnih sadržaja i da će nam strateški dokument usvojen na konferenciji ponuditi konkretne smjernice i rješenja.

- Ova Konferencija je značajan korak u tom pravcu, prepoznajući prvi put kulturu i umjetnicko obrazovanje kao noseće stubove razvoja društva. Nadam se da ćemo svi zajedno dati doprinos kako bi ova habra inicijativa dala mjerljive rezultate i kako bi ovaj okvir bio istrajan, inspirativan i progresivan. Prepoznali smo da je potrebno osnaživati učitelje i nastavnike o znanjima u oblasti kulture i umjetnosti i uključivati umjetnike i kulturne djelatnike u obrazovni sistem kroz preformanse u školama i rad sa djecom, što može podstaći razvoj kreativnosti kod najmlađe publike - zaključila je Vujović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 08:39