Vujović i Jukić / - MARKO GARDASEVIC
02/12/2023 u 10:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Zemlje regiona se zajedničkim projektima najbolje mogu predstaviti Evropi i svijetu

Ministarka i ambasador BiH razgovarali su o jačanju saradnje u oblasti kulture, od saradnje gradova do najvišeg nivoa, što je i predviđeno Sporazumom o saradnji Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, koji je potpisan 2008. godine

Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju uspješnu saradnju u oblasti kulture, ali postoji prostor za njeno unaprijeđenje, jer stvaranje zajedničkog kulturnog prostora u regionu od izuzetne je važnosti, zaključeno je na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović i ambasadora Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimira Jukića.

Oni su razgovaralili o jačanju saradnje u oblasti kulture, od saradnje gradova do najvišeg nivoa, što je i predviđeno Sporazumom o saradnji Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, koji je potpisan 2008. godine.

- Znanje i iskustva moramo dijeliti i prenositi, jer se saradnjom i zajedničkim projektima najbolje možemo predstaviti Evropi i svijetu. Kulturnu baštinu kojom su bogate obje države treba zaštititi, ali i pokazati velikom broju turista koji posjećuju naše zemlje kao dio jedinstvenog prostora, poručila je Vujović.

Ambasador Jukić istakao je zadovoljstvo odlukom UNESCO-a o upisu stećaka iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske na Listu svjetske baštine.

- Tako je krunisana saradnja četiri države i formirano je koordinaciono tijelo koje će pratiti stanje očuvanosti stećaka, poručio je Jukić ističući poseban značaj koji ovaj projekat ima i za  Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. 

Povezivanje festivala kao što su Filmski festival Herceg Novi i Sarajevo Film Festival, dodatno bi doprinijelo jačanju naših tradicionalno dobrih odnosa, stvarajući tako uslove da učimo jedni od drugih, zaključili su sagovornici.

Dobar primjer saradnje su i brojni  pobratimski i prijateljski gradovi Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji razmjenjuju programe kulture. Saradnja Muzičkog centra i Sarajevske filharmonije funkcioniše godinama, kao i saradnja među sajmovima knjiga i česta gostovanja pozorišta.

Jukić je kao primjer dobre prakse u saradnji naveo projekat započet prije Covid-19 pandemije, u kojem su povezani UNESCO gradovi Kotor, Dubrovnik i Mostar, naglašavajući da su ovakvi projekti putokaz za sve gradove regiona koji dijele slične vrijednosti, ali i probleme. 

Tokom sastanka sagovornici su razmijenili mišljenje o temama od zajedničkog interesa kao što su projekat Buk Bijela i ruinirani Dom pisaca Bosne i Hercegovine u Herceg Novom.

Ministarka Vujović i ambasador Jukić, saglasni su da bi primjer Crne Gore i Bosne i Hercegovine mogao poslužiti kao primjer dobre međudržavne saradnje i prijateljskih odnosa kakve bi trebalo da imaju sve susjedne zemlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 05:03