Tamara Vujović i Stevan Katić na trvrđavi Španjola / - FOTO: MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA
19/03/2024 u 13:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vuković: Obnova tvrđave Španjola u skladu sa najvišim standardima

Memorandum o saradnji izmjeđu Ministarstva kulture i medija i Opštine Herceg Novi, koji su potpisali ministarka dr Tamara Vujović i predsjednik Opštine Stevan Katić, ozvaničio je početak obnove trvrđave Španjola

Tvrđava Španjola biće obnovljena u skladu sa najvišim standardima, što će rezultirati otvaranjem novog kreativnog centra koji će 2027. godine postati domaćin umjetnicima i događajima i obogatiti kulturnu ponudu Herceg Novog i Crne Gore.

U obnovljenoj tvrđavi Španjola biće otvaren kreativni centar koji će 2027. godine postati domaćin umjetnicima i događajima i obogatiti kulturnu ponudu Herceg Novog i Crne Gore.

Ministarstvo kulture i medija u saradnji sa partnerima, počinje realizaciju projekta "SA CREATIVITY", koji predstavlja ključni korak ka očuvanju kulturnog nasljeđa i stvaranju novih kreativnih prostora.

- Ovo je prvi korak ka stvaranju kulturnog i kreativnog centra koji će obogatiti ne samo Herceg Novi, već čitavu Crnu Goru. Paralelno sa infrastrukturnim radovima, nastavićemo sa administrativnim procedurama kako bismo osigurali da projekat bude uspješno i na vrijeme realizovan, kao što će se raditi i na razvoju programa i snaženju zajednice. Imamo glavni projekat, predmjer i predračun iz 2021. godine koji će biti revidovan. Osim oko 1,6 miliona eura, koliko će iz IPA biti dodijeljeno projektu, iz budžeta Ministarstva je u ovu svrhu opredijeljeno 600 hiljada eura - kazala je Vujović.

Katić je poručio da je rekonstrukcija i revitalizacija Tvrđave Španjola dugoočekivani projekat koji će unaprijediti kulturnu ponudu grada i otvoriti  mogućnosti za brojne kulturne događaje i manifestacije, kao i boravak umjetnika.

Projekat, koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa Južni Jadran 2021-2027, okuplja partnere koje predvodi Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, uz Nacionalnu turističku organizaciju Crne Gore, Ministarstvo turizma Republike Albanije, Regiju Pulja i Regiju Moliza iz Italije.

Cilj revitalizacije tvrđave je zaštita od daljeg propadanja, te uspostavljanje novih, održivih funkcija koje će doprinijeti razvoju kreativne zajednice i kulturnog turizma.

Nakon rekonstrukcije, Tvrđava će postati domaćin umjetnicima, kreativnim preduzetnicima i ljubiteljima umjetnosti, kao i turistima pružajući prostor za razvoj umjetnosti, ateljee za boravak, izložbene prostore. Objekat će imati opremljene izložbene, prezentacione i smještajne cjeline, kancelarijski prostor i zajedničku baštu – ljetnju pozornicu.

Očekuje se sa radovi počnu već od jeseni, a kompletna revitalizacija planirana je do kraja 2027. godine.

Na sastanku u okviru kojeg je potpisan Memorandum, razgovaralo se o Hercegnovskom filmskom festivalu, o partnerstvu s Filmskim centrom, u dijelu proširivanja programa festivala, potpisivanju novog sporazuma o saradnji, jačanju upravljačke strukture, a bilo je riječi i o konkursima stvaralaštva s akcentom na festivalima.

Vujović je pohvalila usvojeni program razvoja kulture i pozvala Opštinu da formira Savjet za kulturu prema načelima Zakona o kulturi i Nacionalnog programa razvoja kulture.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. maj 2024 07:54