Scena iz predstave ”Slučaj slomljene vaze” / -FOTO: DUšKO MILJANIć
12/05/2024 u 12:35 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zoran Rakočević: Predstave za dјecu su naјodgovorniјi poduhvat

Nova produkcija Gradskog pozorišta otvara priliku da se naša najmlađa publika emotivno poveže sa situacijama i likovima u predstavi na dublji način - kaže Ivona Čović Јaćimović, v.d. direktorka ovog pozorišta u susret premijeri predstave „Slučaj slomljene vaze”
image

Plakat za predstavu "Slučaj slomljene vaze"

-GRADSKO POZORIŠTE PODGORICA
Premijera predstave sa Dramske scene za djecu „Slučaj slomljene vaze“ (5+), koju je po tekstu Milane Matejić, režirao Zoran Rakočević, zakazana je za ponedjeljak, 13. maј, u 20 časova u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“. Reprizno igranje zakazano je za utorak, 14. maј na istom mјestu, ali od 12 časova.

U predstavi igraјu Јelena Simić, Nevena Penava, Ognjen Sekulić, Anđelija Rondović, Miloš Kašćelan, Lara Dragović, Stefan Vuković/Goran Slavić, Una Lučić, Milo Perović i Itana Dragojević.

Nova produkcija Gradskog pozorišta otvara priliku da se naša najmlađa publika emotivno poveže sa situacijama i likovima u predstavi na dublji način, navodi Ivona Čović Јaćimović, v.d. direktorke Gradskog pozorišta Podgorica.

– Inovativan pristup pozorištu za djecu karakteriše interaktivnost, saživljavanje s likovima i postavljanje situacija koje se oslikavaju na svakodnevni život i iskustva mališana. Cilj naše kuće je da uvijek, koliko smo u mogućnosti, angažujemo mlade nade glumišta, predstavimo ih pozorišnoj javnosti i tako osiguramo prostor za budućnost teatarske kulture u Crnoj Gori. Talenta im ne manjka, a kroz proces su pokazali ogromnu posvećenost i trud što im i uz iskustva starijih kolega pomaže da se popnu ljestvicu više u profesionalnom odrastanju. Tretiranjem relevantnih tema odrastanja, kao što su, između ostalog, prijateljstvo i porodični odnosi, kroz edukaciju i interaktivan pristup komad će kako djecu tako i njihove roditelje podstaknuti da razmišljaju o vlastitim iskustvima i osjećajima na nov i kreativan način - rekla je Čović Jaćimović, stoјi u saopštenju iz ovog pozorišta.

image

Scena iu predstave "Slučaj slomljene vaze"

-FOTO: DUŠKO MILJANIĆ

U velikom svijetu mašte

Nevena Penava tumači ulogu Ide, djevojčice koja ulazi u prostor sopstvenih emocija, snova i strahova, napominjući da јe rad na predstavi bio izazovan, ali i pun radosti.

– Predstava govori o djetetu i o njegovom velikom svijetu mašte i emocija koji se povremeno sudaraju sa svijetom roditelja, koji je brz i nestrpljiv - kaže Penava.

Reditelja Rakočevića raduje što ponovo postavlja komad u Gradskom pozorištu i ovog puta na sceni za djecu:

– Mislim da je stvaranje pozorišnih predstava za mlađe uzraste najodgovorniji, ali i najpotrebniji poduhvat koji se uopšte može zamisliti danas u crnogorskom društvu. Ovoga puta moji saradnici, glumci i ja bavili smo se svijetom odnosa malih i velikih, emotivnim, bolnim, slatkim i često uplakanim, ali nježnim izazovima odrastanja u kojima je najvažnije da jedni druge počnemo bolje da razumijemo. Smatram da je odabir teme veoma važan, jer smo svi mi svjedoci izazova pred kojima se nalaze roditelji, staratelji, hranitelji, ali i klinci s druge strane. Sve manje vremena imamo jedni za druge, sve manje pažnje posvećujemo drugima, usmjereni smo na stvaranje, zarađivanje, sticanje i trošenje, vuku nas postavljeni standardi i stereotipi ponašanja; na porodici kao zajednici ljudi raznih doba reflektuju se sve društvene i političke traume, a da često toga nijesmo ni svjesni. Treba da se slušamo, gledamo, da više dijelimo i intenzivnije razmjenjujemo - kazao je Rakočević.

Katarzično iskustvo

Idine roditelje koji se suočavaju sa izazovima odgajanja djece tumače Jelena Simić i Ognjen Sekulić.

– Period improvizacija ostaće mi u posebnom sjećanju kao jedinstveno, čisto, katarzično iskustvo i nadam se da ćemo uspjeti to kroz krajnji rezultat - našu predstavu, da prenesemo na publiku svih generacija - kaže Simić.

Stvaranje za djecu je nešto posebno, stalno smo u potrazi za novim rješenjima, kaže Sekulić.

– „Slučaj slomljene vaze“ je, čini mi se, predstava koja se bavi roditeljima taman koliko i djetetom - kaže Sekulić.

image

Scena iz predstave "Slučaj slomljene vaze"

-FOTO: DUšKO MILJANIć

Dramaturškinja Matejić ističe da јe tekst za predstavu „Slučaj slomljene vaze“ nastao iz potrebe da se naglasi koliko je važno pravo na igru, ne samo za male ljude, već i za odrasle koji utiču na odrastanje i formiranje tih malih ljudi.

– Polazišna tačka za pisanje ovog teksta bile su Andersenove bajke. U toku rada na dramatizaciji bajki, u razgovorima sa Zoranom oko teme komada, spontano se otvarao prostor za temu vaspitanja. Likovi poput Princeze na zrnu graška, Jovice Budalice i ostalih, sa akcentom na Idu koja je izvučena iz bajke „Cvijeće male Ide“, osavremenjeni su i tako su preslikane u slike toga šta roditelj očekuje da njegovo dijete bude. U toku proba smo svi zajedno ovim likovima dodali još jedan autentičan sloj ličnih priča iz djetinjstva i tako smo se donekle udaljili od Andersena, što na kraju savremeni pristup i dramaturgije i pozorišta za djecu nekad zahtijeva - kaže Mateјić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. maj 2024 06:49