Витамини суплименти / - Витамини суплименти
01/10/2022 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koji su simptomi nedostatka vitamina B12

Nizak nivo ovog vitamina sa sobom nosi i određene posledice

Vitamin B12 ima mnoge važne uloge u tijelu, a samo neke od njih su to što pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, podstiče nervni sistem i bori se protiv umora. Nizak nivo ovog vitamina usporava te procese, što sa sobom nosi i određene posledice.

Jedan od glavnih znakova nedostatka ovog vitamina u našem organizmu je umor. Dugotrajni umor koji ne jenjeva koliko god svom tijelu pružili odmora. On može posebno biti izražen ujutru, kada se probudite nakon dobrog sna i ubrzo zatim shvatite da ste i dalje umorni.

Prema podacima istraživanja, 96 odsto ispitanika prijavilo je "neuobičajeni umor", dok je 86 odsto njih izjavilo da se "budi umorno". Ostali pokazatelji uključuju glositis - upalu jezika, gubitak kose, afte u ustima ili zamagljen vid.

Najbogatiji izvori B12 nalaze se životinjskim izvorima hrane, poput mesa, ribe, školjki, a zatim i u mlijeku i mliječnim proizvodima kao i jajima. Takođe, postoje i biljni izvori vitamina B12, koji uključuju ekstrakt kvasca, obogaćeno biljno mlijeko i žitarice koje najčešće konzumiramo za doručak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 11:32